Placuszki bananowo - kokosowe
Jeżeli macie w domu nadmiar mocno dojrzałych bananów, to polecam przerobić je na pyszne placuszki bananowo - kokosowe. Placuszki bananowe są bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne. Były tak dobre, że ledwo udało mi się zachować kilka do zdjęć ;) Takie placuszki to świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub do spakowania do pudełka do pracy. Gorąco polecam!
Placuszki bananowo - kokosowe
Składniki:
- 2-3 dojrzałe banany
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki drobnego cukru
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- sok z limonki
- olej lub masło do smażenia
Jak zrobić placuszki bananowo - kokosowe?
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli.
Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać do mąki.
Mleko kokosowe przelać do pojemnika z miarką i dokładnie wymieszać, aby rozdzielone części połączyły się. 300ml mleka kokosowego wlać do miski z mąką i bananami, a pozostałą część(100ml) do małego garnuszka.
Mąkę z bananami i mlekiem kokosowym dokładnie wymieszać (wystarczy zrobić to widelcem), aby powstało stosunkowo gęste ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki.
Na patelni rozgrzać masło i nakładać ciasto formując nieduże placuszki (z około 2 łyżek ciasta). Smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, lub do czasu aż placuszki będą rumiane.
W międzyczasie pozostałą część mleka kokosowego zagotować, dodać łyżkę cukru i gotować na małym ogniu, aż mleko się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z limonki.
Usmażone placuszki bananonowo - kokosowe podawać polane zredukowanym mlekiem kokosowym.
Placuszki można udekorować plasterkami bananów lub innymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.