Printfriendly

Muszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim





Muszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim to efektowne i niezwykle smaczne danie. Przy jego przygotowaniu jest trochę pracy, ale trud się opłaci, a Wasi współbiesiadnicy będą zachwyceni. Danie najlepiej zacząć szykować dzień wcześniej, dzięki czemu sos boloński nabierze smaku. Przygotowany i odpowiednio doprawiony sos, może czekać na moment podania. Muszę przyznać, że było to moje pierwsze wykorzystanie serka macarpone do dania wytrawnego i muszę przyznać, że sprawdza się fantastycznie! Idealnie kremowy, świetnie smakuje w połączeniu z mięsnym sosem pomidorowym. Sos najlepiej zacząć przygotowywać w dużym rondlu, który możecie wstawić do piekarnika. Jeżeli nie macie takiego garnka, to przygotujcie sos w garnku lub na głębokiej patelni, a do zapiekania przełóżcie do naczynia żaroodpornego. 


Muszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim


Składniki: 


Na sos boloński:


  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 większa cebula
  • łodyga selera naciowego
  • 1 duża marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • duża szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Do muszli makaronowych:


  • 200g serka mascarpone
  • 250g mozzarelli
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan do podania


muszle makaronowe faszerowane

Jak zrobić muszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim? 


Przygotowanie sosu bolońskiego:


Przygotowanie dania należy rozpocząć od zrobienia sosu bolońskiego, który im dłużej gotowany tym lepszy. Sos można zacząć szykować dzień/dwa wcześniej. 
W dużym rondlu (najlepiej takim który można wstawić do piekarnika, użyłam rondla żeliwnego) rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, seler naciowy pokrojony w plasterki i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilkanaście minut do czasu aż warzywa zmiękną. 
Wrzucić mięso, rozdrobnić je łyżką i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut aż zbrązowieje.
Wlać wino, zagotować i zdrapać wszystko to co ewentualnie przykleiło się do patelni. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i listki laurowe, dolać około 300 ml wody (opłukuję puszki po pomidorach i dolewam tę wodę do sosu). Wszystko dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. Po godzinie zdjąć pokrywkę, sos boloński doprawić solą i pieprzem, dodać cukier i ocet balsamiczny oraz zioła - bazylię i oregano. Wymieszać i gotować jeszcze 30 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można podlać niewielką ilością wody. Sos bolońskie na tym etapie  powinien być dość rzadki, ponieważ jeszcze będzie zapiekany z makaronem, który wchłonie nieco wody.

Przygotowanie makaronu i nadzienia:


Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać porozrywaną na mniejsze kawałki mozzarellę, doprawić solą i pieprzem, wcisnąć 3 ząbki czosnku oraz garść pokrojonej bazylii. Wszystko dokładnie wymieszać. 
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wlać trochę oleju (1 łyżkę). Wrzucić muszle makaronowe i gotować przez około 10 minut, tylko tyle aby zmiękły. Od czasu do czasu zamieszać, aby się nie posklejały. Delikatnie odłowić łyżką cedzakową i odsączyć na durszlaku, odstawić aby przestygły. (Wodę z gotowania zostawić na wszelki wypadek, można nią rozcieńczyć sos boloński gdyby był zbyt suchy/gęsty).
Gdy muszle makaronowe przestygną nafaszerować je serkiem mascarpone. 

Przygotowanie dania - muszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Sos boloński, o ile nie był gotowany w naczyniu nadającym się do piekarnika, przełożyć do naczynia żaroodpornego. W sosie układać muszle makaronowe nafaszerowane serem mascarpone. Muszle powinny być całe zanurzone w sosie, inaczej część makaronu wystająca z sosu wysuszy się i będzie twarda. 
Sos boloński z muszlami makaronowymi włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, lub do czasu aż zapiekanka będzie bulgotała a wierzch makaronu będzie rumiany.
Muszle makaronowe zapiekane w sosie bolońskim podawać oprószone startym parmezanem i przybrane listkami bazylii. Dodatkowo można podawać je z ulubionym pieczywem, grillowana bagietką lub chlebkiem czosnkowym. 

jak zrobic muszle makaronowe

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Zrobilem dokladnie to samo jak zobaczylem te wielkie muszle w Lidlu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne! Po kwarantannie sobie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis na niecodzienne danie :) Po kwarantannie, kiedy dostanę makaron muszle na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam takich muszli, ewentualnie lazanię. Przyznam,że chcę spróbować :) Bo niby makaon inny, ale danie może nabrać innego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam. Dodatek mascarpone w muszlach sprawia, ze sos staje sie bardzo kremowy ;)
      PS. Lazanie bede robic dzis lub jutro ;)

      Usuń
  5. Robię taki sos, ale z makaronem. Może następnym razem skorzystam z twojego przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo dodatek mascaropone nadaje mu zupelnie innego smaku ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger