Surówka marchewkowa z koprem włoskim
Koper włoski rządzi u mnie w tym roku. Jest to niezwykle wszechstronne warzywo, które można smażyć, gotować, piec, a co najważniejsze jeść na surowo. Surówka marchewkowa z koprem włoskim to idealny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs czy ryb. Zdecydowanie polecam!
Surówka marchewkowa z koprem włoskim
Składniki:
- 2 duże marchewki
- główka kopru włoskiego
- garść orzechów nerkowca (lub ziemnych)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć do miski.
Koper włoski obrać z wierzchnich liści, przekroić na ćwiartki po czym cieniutko pokroić. Dodać do marchewki.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym przełożyć na talerz.
Na patelnię wlać olej, dodać nasiona gorczycy i czarnuszki i smażyć przez chwilę aż zaczną strzelać. Patelnię zdjąć z ognia i chwilę przestudzić, wcisnąć sok z cytryny i wymieszać. Tak przygotowanym dressingiem zalać warzywa, wymieszać, posypać uprażonymi orzechami.
Podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.