Printfriendly

Surówka marchewkowa z koprem włoskim


surówka do obiadu z koprem włoskim

Koper włoski rządzi u mnie w tym roku. Jest to niezwykle wszechstronne warzywo, które można smażyć, gotować, piec, a co najważniejsze jeść na surowo. Surówka marchewkowa z koprem włoskim to idealny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs czy ryb. Zdecydowanie polecam! 



Surówka marchewkowa z koprem włoskim


Składniki: 


  • 2 duże marchewki
  • główka kopru włoskiego
  • garść orzechów nerkowca (lub ziemnych)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki 
  • sok z cytryny


Przygotowanie: 


Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Przełożyć do miski.
Koper włoski obrać z wierzchnich liści, przekroić na ćwiartki po czym cieniutko pokroić. Dodać do marchewki.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym przełożyć na talerz.
Na patelnię wlać olej, dodać nasiona gorczycy i czarnuszki i smażyć przez chwilę aż zaczną strzelać. Patelnię zdjąć z ognia i chwilę przestudzić, wcisnąć sok z cytryny i wymieszać. Tak przygotowanym dressingiem zalać warzywa, wymieszać, posypać uprażonymi orzechami. 
Podawać.

surówka z marchewki i kopru włoskiego

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger