Ciasto z rabarbarem
Rozkręcam się z deserami;) Dziś postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem, którym niegdyś zajadałam się w domu. Jest to prawdziwy deser, który wymaga ugniatania ciasta, ubijania piany i pieczenia. Mimo tego jest niezmiernie proste, a smakuje wybornie - słodko - kwaskowe, idealne na gorące dni.
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 500g mąki
- 6 jajek
- 200g margaryny
- 2 szklanki cukru + 2 łyżki
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g rabarbaru
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na około centymetrowe kawałki.
Przygotowanie ciasta na spód:
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki.
Przygotowanie piany:
Do dużej miski wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna.
Przygotowanie ciasta:
Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na nią ciasto krusząc je, na nim ułożyć rabarbar, a następnie wyłożyć pianę formując wysokie formy, posypać odrobiną ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Smacznego!
mmmm...!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na kulinarne rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com