niedziela, 4 sierpnia 2013

Ciasto z rabarbarem

Rozkręcam się z deserami;) Dziś postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem, którym niegdyś zajadałam się w domu. Jest to prawdziwy deser, który wymaga ugniatania ciasta, ubijania piany i pieczenia. Mimo tego jest niezmiernie proste, a smakuje wybornie - słodko - kwaskowe, idealne na gorące dni.


Ciasto z rabarbarem, rabarbar,


Składniki:
  • 500g mąki
  • 6 jajek
  • 200g margaryny
  • 2 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600g rabarbaru

Ciasto z rabarbarem, rabarbar,

Przygotowanie:

Umyć i oczyścić rabarbar, pokroić na około centymetrowe kawałki. 
Zagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki.
Ubić pianę - do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna.
Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na nią ciasto krusząc je, na nim ułożyć rabarbar, a następnie wyłożyć pianę formując wysokie formy, posypać odrobiną ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. 


Ciasto z rabarbarem, rabarbar,


Ciasto z rabarbarem, rabarbar,

Smacznego!

  Kwaśnie, no właśnie

1 komentarz:

  1. mmmm...!

    zapraszam do mnie na kulinarne rozdanie :)
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...