sobota, 3 sierpnia 2013

Omlet indyjski

Dziś na śniadanie ponownie postanowiłam przygotować omlet indyjski z dużą ilością przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej oraz papryczka chilli. Jajka doskonale komponują się z egzotycznymi przyprawami. Dlatego właśnie potrawa ta jest tak wspaniała, aromatyczna i dość ostra. Polecam! 


Omlet indyjski


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziarenek kminu rzymskiego
  • kilka ziarenek gorczycy
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,25 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,25 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia

Omlet indyjski


Przygotowanie:

Na patelni roztopić masło, dodać ziarna kminu rzymskiego, gorczycy i kolendry, smażyć chwilę aż zaczną strzelać, następnie dodać drobniutko posiekaną cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż zmięknie i się zeszkli. 
W miseczce roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami: kurkumą, garam masala, kolendrą, pieprzem kajeńskim, dodać także posiekaną kolendrę.
Gdy cebula lekko zbrązowieje, wlać jajko i smażyć na niewielkim ogniu aż wierzch będzie galaretowaty, w razie potrzeby podważyć brzegi omletu i przelać nie ścięte jajko pod spód, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, aż wierzch omletu całkiem się zetnie.
Podawać natychmiast z pomidorkami, dla złagodzenia ostrego smaku.

Omlet indyjski

Smacznego

5 komentarzy:

  1. powiem, że ciekawa sprawa!

    zapraszam na kulinarne rozdanie :)
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam omlety! taka jego indyjska wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie gorąco polecam - jest pyszny! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...