Omlet indyjski
3.8.13
5
chili
,
jajka
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
omlet
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
Dziś na śniadanie ponownie postanowiłam przygotować omlet indyjski z dużą ilością przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej oraz papryczka chilli. Jajka doskonale komponują się z egzotycznymi przyprawami. Dlatego właśnie potrawa ta jest tak wspaniała, aromatyczna i dość ostra. Polecam!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka ziarenek kminu rzymskiego
- kilka ziarenek gorczycy
- kilka ziarenek kolendry
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 0,25 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,25 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło, dodać ziarna kminu rzymskiego, gorczycy i kolendry, smażyć chwilę aż zaczną strzelać, następnie dodać drobniutko posiekaną cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż zmięknie i się zeszkli.
W miseczce roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami: kurkumą, garam masala, kolendrą, pieprzem kajeńskim, dodać także posiekaną kolendrę.
Gdy cebula lekko zbrązowieje, wlać jajko i smażyć na niewielkim ogniu aż wierzch będzie galaretowaty, w razie potrzeby podważyć brzegi omletu i przelać nie ścięte jajko pod spód, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, aż wierzch omletu całkiem się zetnie.
Podawać natychmiast z pomidorkami, dla złagodzenia ostrego smaku.
Smacznego!
powiem, że ciekawa sprawa!
OdpowiedzUsuńzapraszam na kulinarne rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com
Ciekawa i bardzo smaczna! :)
Usuńuwielbiam omlety! taka jego indyjska wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńW takim razie gorąco polecam - jest pyszny! :)
UsuńSwietnie doprawiony!
OdpowiedzUsuń