Sałatka fatoush z grillowanym halloumi
3.9.17
1
halloumi
,
Łatwe
,
ogórek
,
papryka
,
pomidor
,
rzodkiewka
,
sałata
,
sałatka
,
Szybkie (do pół godziny)
,
Walentynki
Sałatka fatoush z dodatkiem grillowanych chlebków pita jest bardzo smacznym i sycącym daniem, które świetnie sprawdzi się jako lekki, dietetyczny lunch. Upieczony chlebek pita zastępuje, lepiej znane w Europie, grzanki. Pieczywo wchłania soki, które wydobywają się z warzyw, dzięki czemu staje się fantastycznie aromatyczny.
Idealnym dodatkiem do sałatki fatoush jest grillowany ser halloumi.
Taka sałatka idealnie nadaje się także do spakowania do pudełka do pracy lub szkoły.
Sałatka fatoush z grillowanym halloumi
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 1 sałata Little Gem
- 1 zielony ogórek
- pęczek dymki
- 2 duże pomidory
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2-3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka sumaku
- sól i pieprz
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- opakowanie sera halloumi
Przygotowanie:
Chlebki pita zgrillować, aż się przyrumienią. Rozkroić, natrzeć niewielką ilością oliwy i zgrilować wewnętrzną część. Odstawić do ostygnięcia. Gdy pita będzie zimna pokruszyć ja na kawałki wielkości kęsa.
W małej miseczce wymieszać oliwę z cytryną, doprawić solą i pieprzem.
Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i pokroić w grubsze plasterki. Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewkę i dymkę pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski, dodać zgrillowaną i pokruszoną pitę, dodać posiekane zioła i dokładnie wymieszać.
Warzywa zalać oliwą z cytryną, oprószyć sumakiem, wymieszać i odstawić na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
Ser halloumi pokroić na plastry grubości około 0,5cm zgrillowanć, aż będą rumiane. Podawać z sałatką.
Smacznego!
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń