poniedziałek, 4 września 2017

Salsa pomidorowa


salsa_pomidorowa

Nadeszła pora na cudowne, polskie pomidory, które uwielbiam! Tak, tak udało mi się je kupić nawet tu, na Wyspach. Polskie pomidory można kupić w jednym z kilku polskich sklepów, a ostatnio wypatrzyłam także pomidory z Polski w Aldim. 
Z takich pysznych pomidorów postanowiłam przygotować klasyczną salsę pomidorową. Salsa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, można ją porównać do polskiej sałatki pomidorowej, jednak do tradycyjnej salsy meksykańskiej dodaje się papryczkę chilli i sok z limonki. Istnieje oczywiście wiele wersji tej orzeźwiającej sałatki, mam jednak nadzieję, że zasmakuje Wam moja dzisiejsza propozycja. Polecam! 



salsa_pomidorowa

Salsa pomidorowa


Składniki: 


  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 limonka (skórka i sok)
  • 2-3 duże pomidory
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 0,25 łyżeczki drobnego cukru
  • sól, pieprz


Przygotowanie: 


Cebule pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
Limonkę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach lub zesterem. Limonkę przekroić na pół i sok wycisnąć do miski z pokrojoną cebulą. Dodać także połowę otartej skórki z limonki. Pozostałą część zostawić do dekoracji.
Papryczkę chilli pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do cebuli. 
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, serca i pestki wyrzucić, miąższ dodać do cebuli. Do warzyw dodać cukier, sól, pieprz i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby salsa pomidorowa dobrze się schłodziła. Podawać przybrane pozostałą skórką z limonki. 

klasyczna_salsa_pomidorowa

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i mega smaczne. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Podsumowanie właśnie się tworzy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...