Salsa pomidorowa
Nadeszła pora na cudowne, polskie pomidory, które uwielbiam! Tak, tak udało mi się je kupić nawet tu, na Wyspach. Polskie pomidory można kupić w jednym z kilku polskich sklepów, a ostatnio wypatrzyłam także pomidory z Polski w Aldim.
Z takich pysznych pomidorów postanowiłam przygotować klasyczną salsę pomidorową. Salsa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, można ją porównać do polskiej sałatki pomidorowej, jednak do tradycyjnej salsy meksykańskiej dodaje się papryczkę chilli i sok z limonki. Istnieje oczywiście wiele wersji tej orzeźwiającej sałatki, mam jednak nadzieję, że zasmakuje Wam moja dzisiejsza propozycja. Polecam!
Salsa pomidorowa
Składniki:
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 cebula
- 1 limonka (skórka i sok)
- 2-3 duże pomidory
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 0,25 łyżeczki drobnego cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
Limonkę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach lub zesterem. Limonkę przekroić na pół i sok wycisnąć do miski z pokrojoną cebulą. Dodać także połowę otartej skórki z limonki. Pozostałą część zostawić do dekoracji.
Papryczkę chilli pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do cebuli.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, serca i pestki wyrzucić, miąższ dodać do cebuli. Do warzyw dodać cukier, sól, pieprz i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby salsa pomidorowa dobrze się schłodziła. Podawać przybrane pozostałą skórką z limonki.
Smacznego!
Super przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńCiesze sie i polecam :)
UsuńProste i mega smaczne. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Podsumowanie właśnie się tworzy ;)
OdpowiedzUsuń