środa, 6 września 2017

Pomidory faszerowane bulgurem


pomidory faszerowane

Uwielbiam tę porę roku, gdy dosłownie wszędzie można kupić cudowne, dorodne warzywa. Takie warzywa fantastycznie nadają się do faszerowania. Dlatego dziś postanowiłam nafaszerować pomidory. Zdecydowałam się na przepis z kuchni tureckiej. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu pomidory faszerowane bulgurem.
Danie przygotowałam wraz z Ania w związku z akcją wspólnego gotowania, której tematem były faszerowane warzywa. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć co i czym nafaszerowała ;) 


Pomidory faszerowane bulgurem



Składniki: 


  • 3 duże pomidory
  • 80g bulguru
  • dymka (kilka łodyg)
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka pasty paprykowej (np. ajvar) (opcjonalnie)
  • sol, pieprz
  • cukier
  • 1 cytryna



warzywa faszerowane


Przygotowanie: 


Pomidory umyć i przekroić w poprzek na pół. Małym nożem delikatnie wykroić miąższ i przełożyć go do miski. Wnętrza pomidorów delikatnie wyskrobać łyżką i również zachować. Grubsze kawałki miąższu posiekać. Odstawić.

Bulgur wsypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać go na sito i dokładnie odcedzić. 
Odsączony bulgur dodać do miąższu z pomidorów. Dodać posiekaną świeżą mięte, natkę pietruszki i dymkę oraz kumin rzymski i oliwę. Doprawić spora ilością soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli używacie dodajcie także pastę paprykowa (ajvar).

Wnętrza pomidorów oprószyć solą, pieprzem i cukrem i napełnić farszem (nie czubato). 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Nafaszerowane pomidory ułożyć na blasze do pieczenia pomiędzy nimi pookładać cytrynę pokrojona w ósemki. Na blachę wlać około 100-150ml wody (tak aby przykryła dno). Pomidory piec przez około 45-60 minut lub do czasu aż będą miękkie. 
Pomidory faszerowane bulgurem podawać na ciepło lub na zimno. 

pomidory faszerowane

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2017

2 komentarze:

  1. I zrobiłam się głodna, a już za późno na kolację :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...