Pieczona shawarma z kurczaka
22.7.17
5
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia arabska
,
kuchnia libańska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
Pieczona shawarma z kurczaka zawładnęła naszymi sercami i podniebieniami. Przygotowałam ją na szybko któregoś dnia po pracy i tak nam zasmakowała, że zrobiłam ją po raz kolejny kilka dni później. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczne i aromatyczne. Tak przygotowany kurczak z pewnością przypadnie Wam do gustu - dzięki wykorzystaniu udek mięso jest soczyste, marynata sprawia, że jest lekko pikantny i aromatyczny, zdecydowanie wyczuwa się w nim smak cynamonu, który jest jednym ze składników użytej w tym przepisie przyprawy libańskiej 7 smaków - jednej z popularniejszych przypraw w kuchni Bliskiego Wschodu. Do tego chrupiący chlebek na wierzchu, a aromatyczny i nasiąknięty sokami z mięsa i przyprawami pod spodem. Taka potrawa stanowi wspaniałe, proste i szybkie danie, idealne do zaserwowania rodzinie w ciągu tygodnia, gdy nie macie czasu na wielogodzinne stanie w kuchni. Polecam!
Pieczona shawarma z kurczaka
Składniki:
- 3-4 udka z kurczaka wyfiletowane
- 1 nieduża cebula
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy libańskiej 7 smaków
- 1 łyżeczka sumaku
- szczypta płatków chilli
- sól i pieprz
- 2-3 chlebki arabskie (użyłam tortilli)
Jak przygotować shawarmę z kurczaka:
Udka z kurczaka umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki (w niezbyt grube paski).
W misce wymieszać oliwę, ocet ryżowy, sok z cytryny, przyprawę libańską 7 smaków, sumak, płatki chilli, sól i pieprz. Dodać kurczaka oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Pieczywo arabskie (tortille) podrzeć na mniejsze kawałki i połową z nich wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Mięso ułożyć na pieczywie, zalać pozostałą marynatą, przykryć pozostałymi tortillami również podartymi na mniejsze kawałki.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut lub do czasu aż tortille będą rumiane, a mięso upieczone.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut lub do czasu aż tortille będą rumiane, a mięso upieczone.
Smacznego!
Jakie ładne dechy, a i zdjęciu u Ciebie coraz ładniejsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńFajne danie! Lubię takie z jednego garnka. A ten chleb co nasiąknie tłuszczykiem też można jeść czy się rozpływa?
OdpowiedzUsuńMozna jesc, jak najbardziej! On jest najsmaczniejszy, bo wlasnie nasiaka tluszczykiem i wszystkimi przyprawami - jest pyszny!
Usuń