sobota, 22 lipca 2017

Pieczona shawarma z kurczaka

Pieczona shawarma z kurczaka

Pieczona shawarma z kurczaka zawładnęła naszymi sercami i podniebieniami. Przygotowałam ją na szybko któregoś dnia po pracy i tak nam zasmakowała, że zrobiłam ją po raz kolejny kilka dni później. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczne i aromatyczne. Tak przygotowany kurczak z pewnością przypadnie Wam do gustu - dzięki wykorzystaniu udek mięso jest soczyste, marynata sprawia, że jest lekko pikantny i aromatyczny, zdecydowanie wyczuwa się w nim smak cynamonu, który jest jednym ze składników użytej w tym przepisie przyprawy libańskiej 7 smaków - jednej z popularniejszych przypraw w kuchni Bliskiego Wschodu. Do tego chrupiący chlebek na wierzchu, a aromatyczny i nasiąknięty sokami z mięsa i przyprawami pod spodem. Taka potrawa stanowi wspaniałe, proste i szybkie danie, idealne do zaserwowania rodzinie w ciągu tygodnia, gdy nie macie czasu na wielogodzinne stanie w kuchni. Polecam!


jak zrobić shawarme


Pieczona shawarma z kurczaka


Składniki
  • 3-4 udka z kurczaka wyfiletowane
  • 1 nieduża cebula
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy libańskiej 7 smaków
  • 1 łyżeczka sumaku
  • szczypta płatków chilli
  • sól i pieprz
  • 2-3 chlebki arabskie (użyłam tortilli)

kuchnia arabska

Jak przygotować shawarmę z kurczaka:


Udka z kurczaka umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki (w niezbyt grube paski). 

W misce wymieszać oliwę, ocet ryżowy, sok z cytryny, przyprawę libańską 7 smaków, sumak, płatki chilli, sól i pieprz. Dodać kurczaka oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Pieczywo arabskie (tortille) podrzeć na mniejsze kawałki i połową z nich wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Mięso ułożyć na pieczywie, zalać pozostałą marynatą, przykryć pozostałymi tortillami również podartymi na mniejsze kawałki. 
Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut lub do czasu aż tortille będą rumiane, a mięso upieczone. 

Podawać z sosem czosnkowym i lekką sałatką libańską

sharawma libańska

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jakie ładne dechy, a i zdjęciu u Ciebie coraz ładniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie! Lubię takie z jednego garnka. A ten chleb co nasiąknie tłuszczykiem też można jeść czy się rozpływa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna jesc, jak najbardziej! On jest najsmaczniejszy, bo wlasnie nasiaka tluszczykiem i wszystkimi przyprawami - jest pyszny!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...