Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym
Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jest naprawdę godne polecenia.
Składniki:
- 0,5kg wołowego mięsa mielonego
- 2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżej mięty posiekanej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Mięsa
W misce wymieszać mięso, cebulę, cynamon, pieprz i sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Sosu jogurtowo - miętowego
W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Pulpeciki najlepiej podawać z kuskusem i sałatką pomidorowo - ogórkową z ciecierzycą.
Smacznego!
Jak przeczytałam "cynamonowe pulpeciki" to odrazu wiedziałam, że to jakaś inna ciekawa kuchnia. I odrazu wiedzialam ze musze je spróbować, dlatego zapisuję przepisik koniecznie :D
OdpowiedzUsuń