poniedziałek, 10 lutego 2014

Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym



Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jest naprawdę godne polecenia.


pulpeciki z cynamonem


Składniki:

  • 0,5kg wołowego mięsa mielonego 
  • 2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżej mięty posiekanej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz, cukier

pulpeciki z cynamonem

Przygotowanie:

Mięsa
W misce wymieszać mięso, cebulę, cynamon, pieprz i sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Sosu jogurtowo - miętowego
W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. 

Pulpeciki najlepiej podawać z kuskusem i sałatką pomidorowo - ogórkową z ciecierzycą.


pulpeciki z cynamonem

Smacznego!


VI Festiwal Kuchni Arabskiej

1 komentarz:

  1. Jak przeczytałam "cynamonowe pulpeciki" to odrazu wiedziałam, że to jakaś inna ciekawa kuchnia. I odrazu wiedzialam ze musze je spróbować, dlatego zapisuję przepisik koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...