czwartek, 13 lutego 2014

Wegetariańskie tajine z ciecierzycy

Dziś proponuję Wam kolejny przepis z kuchni arabskiej. Jest to wegetariańskie tajine z ciecierzycy, z pomidorami i ziołami. Wspaniałego i niezwykle ciekawego smaku nadaje temu daniu dodatek miodu.
Tajine to rodzaj glinianego naczynia, popularnego w krajach maghrebu (Maroko, Tunezja), w którym przygotowuje się dania o tej samej nazwie. Stożkowy kształt naczynia i powolne gotowanie, (kilka godzin), pozwalają wydobyć pełen smak i aromat potraw. Oryginalnie tajine stawia się na specjalnych nóżkach nad malutkim paleniskiem opalanym węglem drzewnym lub drewnem, w warunkach domowych można używać tego naczynia na zwykłych płytach elektrycznych (nie indukcyjnych!), ustawionych na moc 2. Podobno można także używac na palnikach gazowych, ale nie próbowalam, z pewnoscią warto wtedy zastosować specjalną płytę do równomiernego rozprowadzania ciepła. 
Ja posiadam oryginalne, tunezyjskie naczynie tajine, przywiozłam je w zeszłym roku z wakacji. Jeśli macie ochotę to zapraszam do poczytania o moich kulinarnych pamiątkach z podróży.
Więcej szczegółowych informacji o użytkowaniu tego wspaniałego naczynia możecie znaleźć u Klaudyny w Ziołowym Zakątku

Wegetariańskie tajine z ciecierzycy


Składniki:
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 łyżki miodu
  • 75g migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło, że sos stał się gęstszy, i nabrał ciekawej faktury)
  • puszka ciecierzycy (400g) 
  • garść natki pietruszki drobno posiekanej (użyłam nieco mniej suszonej)
  • garść świeżej kolendry
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:


Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać sól i pieprz oraz czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać paprykę w proszku, płatki chili, cynamon i imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli sos jest zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody lub bulionu. 
Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia tajine, dodać migdały, zioła i ciecierzycę. Doprawić do smaku, przykryć i dusić przez okło 1-1,5 godziny. Ponieważ ciecierzyca z puszki jest miękka gotowanie nie zajmuje dużo czasu, chodzi tu raczej o połączenie smaków i zmieszanie aromatów. 
Podawać natychmiast, można serwować indywidualnie, z kuskusem lub brązowym ryżem.

UWAGA - danie to można przygotować również w tradycyjny sposób, bez specjalistycznego naczynia (tajine) czy slow cookera (wolnowaru). Danie można dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w głębokiej patelni lub rondlu, czas należy zmniejszyć do około 30-45 minut.


Wegetariańskie tajine z ciecierzycy

Smacznego!
VI Festiwal Kuchni Arabskiej



4 komentarze:

  1. Uwielbiam potrawy przygotowywane w tym naczyniu i mogę potwierdzić,
    że nadaje się ono do gotowania na palnikach gazowych.
    Chętnie spróbowałabym Twojego dania:)
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam wyprobowac, jest rewelacyjne :) Moze w weekend uda mi sie przygotowac jakies miesne danie z tajine:)

      Usuń
  2. Jaaaaak smakowicie wygląda! Kiedyś byłem wegetarianinem, ale zrezygnowałem ;)

    Super zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki;) ja nie jestem wege, ale czasami lubie zjesc jakies dobre warzywa, np. podane w taki sposob;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...