Meksykańska miska śniadaniowa
4.11.18
7
brunch
,
chorizo
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
fasola
,
jajka
,
kuchnia meksykańska
,
pomidory
,
skomplikowane
,
śniadanie
Dzisiejszym wpisem mam zamiar wznowić cykl śniadaniowy. Na blogu możecie znaleźć sporo pomysłów na śniadania, jednak chciałabym, aby takie wpisy pojawiały się bardziej regularnie. Moje pomysły na śniadania, a raczej brunche, czyli późny, leniwy posiłek, który można bez pośpiechu przygotować podczas weekendu i zaserwować około południa. Dzisiejsze śniadanie zostało zainspirowane kuchnią meksykańską i jakże popularnymi tam nachosami i fasolą. Meksykańska miska śniadaniowa jest daniem niezwykle sycącym i pożywnym i jestem pewna, że takie śniadanie wystarczy na sporą część dnia. Polecam, gdyż jest niezwykle smaczne i je się je z przyjemnością mieszając różne smaki i zagryzając chrupiącymi nachosami.
Meksykańska miska śniadaniowa
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 3-4 łyżki ketchupu
- 2 puszki fasoli jaś (800g)
- ostry sos np. Tabasco (do smaku, ale powinno być go sporo, aby sos był pikantny)
- 100-150g chorizo
- 200g pieczarek
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- nachosy
- guacamole
Przygotowanie:
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę oraz wędzoną paprykę. Chwilę przesmażyć i wlać pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ketchup i ostry sos (Tabasco) i gotować na niewielkim ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Dodać fasolę i gotować przez kolejne kilka minut od czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz Tabasco, jeżeli sos nie jest dostatecznie ostry. Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje i dobrze oblepi fasolkę.
W międzyczasie na mniejszą patelnię wlać łyżkę oliwy i na niewielkim ogniu przesmażyć pokrojone w plasterki chorizo, aby tłuszcz się wytopił. Gdy chorizo będzie usmażone, plasterki chorizo odłowić i przełożyć na talerzyk, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki.
Na trzeciej małej patelni rozgrzać trochę masła i usmażyć jajka sadzone, tak aby krawędzie były chrupiące, a żółtko wciąż płynne.
Danie układać w szerokiej miseczce lub głębokim talerzu. Na dnie miseczki ułożyć fasolę w sosie pomidorowym, na środku położyć jajko sadzone, a dookoła ułożyć usmażone pieczarki, chorizo, nachosy i guacamole. Jajko oprószyć solą i pieprzem i natychmiast podawać.
Smacznego!
W tej misce znjduje się chyba wszystko co lubię. Iście królewskie śniadanie
OdpowiedzUsuńTo bardzo sie ciesze i w takim razie polecam wyprobowac takie sniadanko w najblizszy weekend :)
UsuńDzięki za przepis, podoba mi się. Do czego jeszcze używasz wędzonej papryki? Mam ją i nie mam pomysłu, gdzie jeszcze mogę jej użyć... Maja
OdpowiedzUsuńProsze :) Ja uzywam jej do gulaszy, leczo, potrawki z ciecierzycy z choriozo, sosu BBQ, generalnie do wszystkiego co mam miec nieco wedzony smak ;) Popatrz na blogu jest kilka przepisow z jej wykorzystaniem ;)
UsuńTo jest dopiero sycące śniadanie :D
OdpowiedzUsuńO tak! Wystarcza na wieksza czesc dnia :)
UsuńPożywna i wysokobiałkowa ta misa.
OdpowiedzUsuń