niedziela, 4 listopada 2018

Meksykańska miska śniadaniowa


meksykańskie śniadanie

Dzisiejszym wpisem mam zamiar wznowić cykl śniadaniowy. Na blogu możecie znaleźć sporo pomysłów na śniadania, jednak chciałabym, aby takie wpisy pojawiały się bardziej regularnie. Moje pomysły na śniadania, a raczej brunche, czyli późny, leniwy posiłek, który można bez pośpiechu przygotować podczas weekendu i zaserwować około południa. Dzisiejsze śniadanie zostało zainspirowane kuchnią meksykańską i jakże popularnymi tam nachosami i fasolą. Meksykańska miska śniadaniowa jest daniem niezwykle sycącym i pożywnym i jestem pewna, że takie śniadanie wystarczy na sporą część dnia. Polecam, gdyż jest niezwykle smaczne i je się je z przyjemnością mieszając różne smaki i zagryzając chrupiącymi nachosami. 


śniadanie po meksykańsku

Meksykańska miska śniadaniowa


Składniki: 


  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 2 puszki fasoli jaś (800g)
  • ostry sos np. Tabasco (do smaku, ale powinno być go sporo, aby sos był pikantny)
  • 100-150g chorizo
  • 200g pieczarek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • nachosy
  • guacamole

jak zrobić meksykanskie śniadanie


Przygotowanie: 


Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę oraz wędzoną paprykę. Chwilę przesmażyć i wlać pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ketchup i ostry sos (Tabasco) i gotować na niewielkim ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Dodać fasolę i gotować przez kolejne kilka minut od czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz Tabasco, jeżeli sos nie jest dostatecznie ostry. Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje i dobrze oblepi fasolkę. 

W międzyczasie na mniejszą patelnię wlać łyżkę oliwy i na niewielkim ogniu przesmażyć pokrojone w plasterki chorizo, aby tłuszcz się wytopił. Gdy chorizo będzie usmażone, plasterki chorizo odłowić i przełożyć na talerzyk, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. 

Na trzeciej małej patelni rozgrzać trochę masła i usmażyć jajka sadzone, tak aby krawędzie były chrupiące, a żółtko wciąż płynne. 

Danie układać w szerokiej miseczce lub głębokim talerzu. Na dnie miseczki ułożyć fasolę w sosie pomidorowym, na środku położyć jajko sadzone, a dookoła ułożyć usmażone pieczarki, chorizo, nachosy i guacamole. Jajko oprószyć solą i pieprzem i natychmiast podawać.

nacho brunch bowl

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. W tej misce znjduje się chyba wszystko co lubię. Iście królewskie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo sie ciesze i w takim razie polecam wyprobowac takie sniadanko w najblizszy weekend :)

      Usuń
  2. Dzięki za przepis, podoba mi się. Do czego jeszcze używasz wędzonej papryki? Mam ją i nie mam pomysłu, gdzie jeszcze mogę jej użyć... Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze :) Ja uzywam jej do gulaszy, leczo, potrawki z ciecierzycy z choriozo, sosu BBQ, generalnie do wszystkiego co mam miec nieco wedzony smak ;) Popatrz na blogu jest kilka przepisow z jej wykorzystaniem ;)

      Usuń
  3. To jest dopiero sycące śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pożywna i wysokobiałkowa ta misa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...