Printfriendly

Niedzielne śniadanko

Niedziela. Leniwy poranek i śniadanie jedzone, jak mówią niektórzy, w porze obiadu, dlatego też wyspiarze nazywają je "brunchem" (połączeniem śniadania z lunchem). To jest to co uwielbiam. Powolne, nieśpieszne podnoszenie się z łóżka, lub nawet wylegiwanie się w nim z herbatą od ręką i komputerem na kolanach, przeglądaniem prasy, blogów i nowinek ze świata. Z łóżka wygania mnie dopiero głód - pora pomyśleć o czymś do jedzenia. Krzątam się po kuchni, zaglądam do lodówki, wyjmuję to co na śniadanie nadaje się najlepiej - jajka i bekon.



Składniki:
  • ciabatta
  • 2 plastry bekonu
  • 1 jajko
  • pomidor
  • zielenina (u mnie rukwia wodna) 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Bekon zgrilować (na grilu lub patelni grilowej).
Jajko ugotować na średnio tzn. tak aby żółtko było półpłynne (~5 minut)*.
Ciabatę przekroić na pół i zgrilować.
Na telerzu ułożyć zieleninę i pokrojonego w ćwiartki pomidora. Na zgrilowanej ciabacie, położyć plaster upieczonego bekonu, na nim połówkę jajka. Posolić i popieprzyć do smaku.
Delektować się w ciszy i spokoju, popijając ulubioną herbatą. 


Smacznego!

*Aby jajka były zawsze dobrze ugotowane polecam czasomierz do gotowania jajek. Warunek - jajka muszą być wielkością zbliżone do wielkości czujnika oraz trzymane w temperaturze pokojowej, nie w lodówce, inaczej początkowa temperatura jajka będzie o wiele niższa niż urządzenia, co spowoduje przekłamania. Poza tym nie wiem skąd przekonanie, że jajka należy przechowywać w lodówce? Przecież w żadnym sklepie nie leżą one w lodówkach. Dlatego też ja trzymam jajka na wierzchu, na kuchennym blacie, ponadto w lodówce zwyczajnie nie mam na nie miejsca.


14 komentarzy:

  1. Porządne śniadanie to podstawa udanego dnia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota- połączenie jajek i bekonu jest idealne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jajka i bekon komponują się idealnie ;)

      Usuń
  3. uwielbiam jajko na śniadanie- u mnie była jajecznica :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam jajka w kazdej opstaci, no moze nie na surowo ;) A jajecznice zaproponuje Wam w przyszlym tygodniu ;)

      Usuń
  4. Idealne niedzielne śniadanko :D

    Mam takie urządzenie do gotowania jajek. Czasem mnie skubaniec oszukuję :P Wydaję mi się, że to zależy od wielkości jaja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem - pyszne;)
      A co do tego urzadzenia - to tak jak napisalam, jajka musza bys w temperaturze pokojowej (tak jak czujnik) i musza byc podobnej wielkosci ;) Musze przyznac, ze zawsze mam takie jajka jak powinny byc ;)

      Usuń
  5. Takie śniadanie to ja rozumiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śniadanie idealne dla mojego Połówka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. powinnam się zaopatrzyć w taki czujnik, bo zawsze muszę googlać ile minut należy je gotować ;) gdzie takie cudo można nabyć? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger