Kurczak marsala
W ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować kurczaka w winie marsala. Danie przygotowalysmy z jednego przepisu, który pochodzi ze strony Meals in Heels. Jest to kurczak z pieczarkami gotowany w wysokoprocentowym winie marsala. Początkowo podchodziłam z rezerwą do tego dania, nie byłam pewna jak będzie smakowało, ale ostatecznie okazało się fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam!
Składniki:
- pierś z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka)
- łyżka mąki
- 2-3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 400g brązowych pieczarek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150ml wina marsala (użyłam sherry)
- 200ml bulionu wolowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka posolić i popieprzyć, oprószyć mąką i przesmażyć na niewielkim ogniu aż się przyrumieni, zdjąć z patelni. Dolać oleju i przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę smażyć, następnie dodać koncentrat pomidorowy, wino, bulion i kurczaka, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać, zmniejszyć ogień i pozwolić, aby powoli się gotowało przez około 15-20 minut (jeżeli przygotowujecie to danie z udek, może zająć to trochę więcej czasu, należy sprawdzić czy mięso jest ugotowane, czy nie ma krwi przy kości). Podawać z ryżem!
Smacznego!
wspaniałe danie na jesienną słotę!
OdpowiedzUsuńTak i pieknie pachnie :)
UsuńPowinnam mieć zakaz wstępu na Twojego bloga o tak późnej godzinie - aż się głodna zrobiłam ;(
OdpowiedzUsuńAleż nie! Moj blog jest otwarty 24/7, a kurczaka możesz zrobić jutro;) bedzie w sam raz na niedzielny obiad ;)
UsuńUwielbiam tutaj zaglądac... jestem zachywcona za każdym razem jak tu jestem :) Lubię takie blogi zdecydowanie :) A pomysł na kurczaka - pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
Niezmiernie cieszę się, że tak Ci się u mnie podoba :) Dziękuję!
UsuńŚwietnie się u Ciebie prezentuje. I własnie widzę, że mamy podobny komplet sztućców :)
OdpowiedzUsuńA dziekuje ;) A sztucce to takie wygrzebane ze staroci ;)
UsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń