Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado
19.11.18
6
awokado
,
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
krewetki
,
kuchnia islandzka
,
kuchnia skandynawska
,
mango
,
pomidory
,
Sylwester
![](https://resources.blogblog.com/img/icon18_edit_allbkg.gif)
![]() |
Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado |
Koktajl z krewetek (prawn coctail) to danie niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii i USA w latach 60 i 70 XX wieku. Obecnie uchodzi za nieco staromodne. Cóż w Polsce krewetki pojawiły się stosunkowo niedawno, a tak przygotowane danie wydaje mi się niezwykle ciekawe, a co najważniejsze jest bardzo smaczne. Pomysł na koktajl z krewetek z mango z sosem z awokado zaczerpnęłam z książki Icelandic Food and Cookery, którą przywiozłam w tym roku z Islandii. Według autorki, tradycyjny koktajl z krewetek, pojawił się na Islandii podczas II wojny światowej. Wówczas były to jednak tylko krewetki podane z ketchupem i sokiem z cytryny. "Koktajl", który dziś przygotowałam to wariacja na temat tej tradycyjnej potrawy. Muszę przyznać, że mango idealnie komponuje się z krewetkami, a całe danie nie tylko świetnie się prezentuje, ale także rewelacyjnie smakuje.
Pięknie podany koktajl z krewetek z pewnością zrobi furorę na przyjęciu, a goście będą się nim zachwycać. Gorąco polecam!
Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado
Składniki:
- 250g ugotowanych krewetek
- 1 małe dojrzałe mango
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- garść posiekanej sałaty
Sos z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- garść natki pietruszki
- garść bazylii
- 2 łodygi dymki
- 200g jogurtu greckiego
- sok z cytryny
- kilka kropli sosu Worcestershire
- szczypta ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
- pieprz
Jak zrobić koktajl z krewetek z mango?
W misce delikatnie wymieszać ugotowane krewetki, drobno pokrojone mango, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz drobno pokrojoną sałatę.
Krewetki nałożyć do niedużych, szklanych naczyń (dobrze sprawdzą się kieliszki do wina), polać sosem z awokado. Koktajl z krewetek odstawić do lodówki do czasu podania.
Jak zrobić sos z awokado?
Awokado obrać i pozbawić pestki. Awokado zmiksować z natką pietruszki, bazylią, jogurtem, sokiem z cytryny, sosem Worcestershire, pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym czarnym pieprzem, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby doprawić do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - rozcieńczyć niewielką ilością zimnej wody.
Smacznego!
Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńUUUUuuu! Uwielbiam taki "retro-revive" a cocktail krewetkowy zawsze wszystkim smakuje niewazne jak snobistyczne maja podniebienia a jak ktos kreci nosem to sie po prostu nie zna. Polecam wyprobowac przepis na sos z wodeczka (wszakze jest to cocktail :) ja podaje taki cocktail z chipsami z parmezanu.
OdpowiedzUsuńDzieki. Tez uwazam ze tego typu dania nie ulegaja uplywowi czasu, bo sa pyszne :) Musze wyprobowac twoj pomysl na "wzmocniony" sos ;)
UsuńRobiłam do którejś edycji akcji bardzo podobny koktajl krewetkowy - super przystawka!
OdpowiedzUsuńPyszne to bylo ;)
Usuń