Puree z brukwi
Zgłębiając tajniki kuchni islandzkiej okazało się, że ma ona wiele wspólnego z kuchnią szkocką. W związku z podobną historią kulinarną oraz ze względu na zbliżony klimat i gleby występujące w obu krajach uprawiało się w nich podobne warzywa. Jednym z takich warzyw łączących Szkocję i Islandię jest brukiew. To mało wymagające, bulwiaste warzywo było swego czasu także powszechne w Polsce, jednak obecnie zostało zapomniane. W Szkocji najbardziej popularnym daniem z wykorzystaniem brukwi jest haggis, neeps and tatties, a także zapiekanka clapshot.
Na Islandii brukiew znana jest od XIX wieku i wraz z ziemniakami stanowiła podstawowe warzywo powszechnie uprawiane w całym kraju. Puree z brukwi podaje się z rybami i mięsem lub dodaje się ją do zup i potrawek. Brukiew można także upiec, lub zetrzeć i przygotować z niej placuszki. Jak widzicie polecam wypróbować to warzywo, ponieważ jest wszechstronne i bardzo smaczne.
Puree z brukwi
Składniki:
- 1 większa brukiew (500-700g)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Brukiew obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować do miękkości.
Ugotowaną brukiew odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i na chwilę zostawić. Dodać masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru, po czym brukiew ugnieść tak jak ziemniaki na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać nieco masła i przypraw do smaku.
Puree z brukwi podawać jako dodatek do ryb lub mięs.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, jest naprawdę smaczna ;)
UsuńCzy to prawda, że brukiew ma lekki posmak pomarańczy? Nie jadłam, muszę kupić jesienią i coś z niej zrobić.
OdpowiedzUsuńPomaranczy... hmm nie wiem ;) bardziej podobna jest w zapachu i smaku do kalarepki ;)
UsuńTak do kalarepki... Gotując dodaję dwa srednie ziemniaki i mały kawałek marchwi. Potem przeciskam przez praskę do ziemniaków, dodaje masło, gałkę muszkatałową i soli, jezeli jest taka potrzeba... Smacznego...
Usuń