Szwedzka sałatka ziemniaczana
28.11.15
7
Banalne
,
bez glutenu
,
koperek
,
kuchnia skandynawska
,
Kulinaria
,
Szybkie (do pół godziny)
,
ziemniaki
Dziś, z okazji kończącej się powoli skandynawskiej akcji kulinarnej, postanowiłam przygotować kolejne danie z tej kuchni. Jak być może już wiecie lubię proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, jednocześnie muszą one być oczywiście smaczne. Mój wybór padł na banalną, ale niezwykle apetyczną szwedzką sałatkę ziemniaczaną z dresingiem musztardowym i dodatkiem koperku. Danie to może stanowić dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli indywidualnego posiłku do spakowania jako lunch do pracy. Polecam!
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 1-1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy
- 0,5 łyżeczki musztardy z chrzanem lub ostrej rosyjskiej (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2-3 łyżki koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaku ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Ja gotuję ziemniaki w mundurkach (bez obierania), ponoć dzięki temu zachowują więcej witamin i innych substancji odżywczych, ale prawda jest taka, że strasznie nie lubię obierać ziemniaków ;) Jeżeli gotujecie je w łupinach, po ugotowaniu i przestudzeniu ziemniaków wystarczy ściągnąć skórkę palcami.
W miseczce dokładnie wymieszać oliwę, ocet i musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polać ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i delikatnie wymieszać. Odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. jako sałatka na lunch do pracy.
Smacznego!
Jadłam ją w trochę innym wydaniu. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńA w jakim? To jest właściwie taka wersja podstawowa - można do niej dodać cebulę, korniszona lub wędzonego łososia ;)
Usuńmuszę zrobić do pracy
OdpowiedzUsuńDo pracy jest idealna!
UsuńWitam w akcji sałatka.
OdpowiedzUsuńZiemniaki w taki sposób brzmią pysznie :-)
Tak, są bardzo smaczne i smakują zupełnie inaczej niż np. takie do obiadu ;)
UsuńAle apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń