Risotto z pieczarkami
Kolejny dzień pieczarkowego tygodnia postanowiłam uczcić przygotowując risotto z pieczarkami. Bardzo dawno nie jadłam risotto, a muszę przyznać, że stęskniłam się za takim aksamitnym ryżem z dodatkiem delikatnych grzybów - to coś na prawdę wspaniałego! Mam nadzieję, że i Wam taka wersja tego tradycyjnego włoskiego dania zasmakuje. Historię oraz szczegółowy opis przygotowania prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu na risotto z suszonymi grzybami. Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie.
- 3-4 szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 250g ryżu arborio
- 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka-kilkanaście minut aż pieczarki się przyrumienią, a woda z nich odparuje. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie stopniowo podlewać bulionem, mieszać, gdy płyn się wchłonie dolać kolejną porcję i tak do czasu aż ryż będzie ugotowany al dente.
Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować pietruszką i natychmiast podawać.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka-kilkanaście minut aż pieczarki się przyrumienią, a woda z nich odparuje. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie stopniowo podlewać bulionem, mieszać, gdy płyn się wchłonie dolać kolejną porcję i tak do czasu aż ryż będzie ugotowany al dente.
Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować pietruszką i natychmiast podawać.
Smacznego!
pycha !
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńŚwietny pomysł :)i właśnie sobie przypomniałem, że dawno nie jadłem pieczarek...
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzebato nadrobic! :)
UsuńPS. W tym tygodniu na blogu pojawi sie jeszcze kilka przepisow z wykorzystaniem pieczarek, takze radze czuwac ;)
Zrobiłam do ubiegłorocznej akcji i od tamtej pory to moje ulubione risotto ;) Dziękuję za kolejny świetny przepis dodany do akcji :)
OdpowiedzUsuńTak, pieczarki swietnie pasuja do risotto ;) Mam jeszcze kilka pomyslow na przepisy z pieczarek, mam nadzieje ze uda mi sie je zrealizowac :)
Usuń