Ciemny chleb żytni
15.11.16
4
chleb
,
długotrwałe (kilka godzin/dni)
,
kuchnia skandynawska
,
Kulinaria
,
mąka
,
pieczywo
,
skomplikowane
Chleb żytni jest bardzo charakterystyczny dla krajów Europy Północnej i idealnie nadaje się do przygotowania typowych skandynawskich kanapek. Ciemny chleb żytni, który dziś przygotowałam pochodzi z Danii i choć przepis może wydawać się skomplikowany, składa się z wielu elementów, to de facto nie jest tak trudny w przygotowaniu, trzeba poświęcić mu jednak nieco czasu. Chleb jest bardzo smaczny, miękki i wilgotny, a dzięki zastosowaniu melasy - lekko słodki. Wypieki nie są moją mocną stroną, jednak ten chlebek, mimo nieco skomplikowanej procedury, udał mi się wyśmienicie i gorąco go polecam!
Przepis na ciemny chleb żytni pochodzi z książki "The Food and Cooking of Scandinavia".
Skandynawski chleb przygotowałyśmy wspólnie z Mirabelką, Gin i Anią, z myślą o akcji skandynawskiej organizowanej przez Mopsika.
Ciemny chleb żytni
Składniki:
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych)
- 250ml maślanki
- 3 łyżki masła
- 100ml melasy
- 350g mąki żytniej
- 1,5 łyżeczki soli
- 600g mąki pszennej (mocnej, 00)
- 1 łyżka roztopionego masła
Jak przygotować ciemny chleb żytni:
Drożdże rozpuścić w 250ml letniej wody.
Maślankę lekko podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać ją do rozpuszczonych drożdży i odstawić.
Do 250ml wrzątku dodać 3 łyżki masła i melasę, dokładnie wymieszać aż masło i molasa się rozpuszczą.
Mąkę żytnią umieścić w dużej misce, dodać sól, mieszankę masła, wymieszać, dodać mieszankę drożdży i wyrobić.
Stopniowo dodawać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie.
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Nagrzać w nim dwie keksówki.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię, lekko wyrobić.
Uformować dwa podłużne chlebki (takie, aby mieściły się do keksówek). Ciasto przełożyć do nagrzanych keksówek.
Chlebki lekko naciąć w poprzek bochenka (3-4 nacięcia), posmarować roztopionym masłem.
Piec przez 45-50 minut, lub do czasu aż skóra będzie lekko brązowa, a chleb będzie wydawał głuchy odgłos, gdy popukamy w spód.
Smacznego!
Ma przepiękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, smakuje rowniez wybornie ;)
UsuńJa miałam już dwa podejścia do dwóch różnych przepisów i nie wyszedł. Wypróbuję Twój przepis przy następnej okazji.
OdpowiedzUsuńJa byłam zaskoczona, bo zazwyczaj mam problem z wypiekami, a ten wyszedł mi fantastycznie! Co więcej jest bardzo smaczny, aromatyczny, pachnący i lekko słodki ;) Polecam!
Usuń