Printfriendly

Węgierska zupa pieczarkowa


zupa pieczarkowa
Węgierska zupa pieczarkowa

W tegorocznej akcji pieczarkowej nie mogło zabraknąć przepisu na zupę. Znalazłam bardzo ciekawy przepis na węgierską zupę pieczarkową i postanowiłam go wypróbować. Tak przygotowana zupa pieczarkowa z dodatkiem świeżego koperku jest niesamowicie smaczna, kremowa i aromatyczna. Gorąco polecam ją wypróbować, ponieważ jest po prostu przepyszna! 



jak zrobić zupę pieczarkową

Węgierska zupa pieczarkowa


Składniki:


  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 500g pieczarek
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 250ml mleka
  • 250ml wody
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz


zupa pieczarkowa


Jak zrobić zupę pieczarkową:



2 łyżki masła rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę.
Pieczarki obrać i pokroić na grubsze plastry. Dodać pozostałą łyżkę masła i pokrojone pieczarki i smażyć do czasu aż grzyby puszczą wodę, a następnie aż ta odparuje. 
Dodać mąkę, paprykę i sos sojowy i dokładnie wymieszać. 
Wlać mleko i wodę wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż pieczarki będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki oraz sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem i natychmiast podawać.


zupa pieczarkowa

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z dodatkiem tych przypraw :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz wiem co dzis zrobie na obiad. Dzieki za propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze i polecam, bo zupa jest pyszna :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto by pomyślał, że jest tyle wersji pieczarkowej. Tę zapisuję do sprawdzenia, zapowiada się bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zupa pieczarkowa jest rewelacyjna! Goraco polecam! :)

      Usuń
  5. Wspaniałą zupę przygotowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa spoko. Oczywiście nieco inna niż standardowa pieczarkowa. Jak dla mnie za gęsta (za dużo pieczarek) i niestety pod względem pożywnosci kuleje (brak jakichkolwiek innych warzyw). Dlatego też zmodyfikowałam: zrobiłam swój bulion warzywny, dodałam warzywa z bulionu, zmniejszyła ilość pieczarek i mąki w zupie żeby móc dodać makaron. Wyszło całkiem smaczne, ale w przyszlosci chyba pozostanę przy tradycyjnej wersji ��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger