sobota, 21 kwietnia 2018

Makaron z winnym sosem pieczarkowym


sos pieczarkowy
Makaron z winnym sosem pieczarkowym

Zapraszam na kolejny przepis z pieczarkami. Tym razem przygotowałam prosty i szybki makaron z sosem pieczarkowym. Jest to idealne danie na szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia po powrocie z pracy. Polecam!

Makaron z winnym sosem pieczarkowym



jak zrobić sos pieczarkowy

Składniki: 


  • 250g makaronu
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g pieczarek
  • 300ml białego wina
  • 100ml śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa i/lub masło do smażenia



makaron z sosem pieczarkowym


Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym? 



Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Pieczarki obrać i pokroić na większe kawałki
Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną pieczarki. 
Wlać wino, zwiększyć gaz i gotować przez kilka minut. Dolać śmietany, dodać gałkę muszkatołową, sól i sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać garść posiekanej natki pietruszki, zamieszać i natychmiast podawać  z makaronem. 

kremowy sos pieczarkowy

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Delikatna propozycja, więc na ciepłe dni super się sprawdzi :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny makaron! U mnie taki idzie w mig!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, bardzo smaczny i szybki do przygotowania ;)

      Usuń
  3. Szybko i smacznie! Idealne na lunch do pudełka także.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...