Makaron z winnym sosem pieczarkowym
Makaron z winnym sosem pieczarkowym |
Zapraszam na kolejny przepis z pieczarkami. Tym razem przygotowałam prosty i szybki makaron z sosem pieczarkowym. Jest to idealne danie na szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia po powrocie z pracy. Polecam!
Makaron z winnym sosem pieczarkowym
Składniki:
- 250g makaronu
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 300ml białego wina
- 100ml śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- oliwa i/lub masło do smażenia
Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym?
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Pieczarki obrać i pokroić na większe kawałki
Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną pieczarki.
Wlać wino, zwiększyć gaz i gotować przez kilka minut. Dolać śmietany, dodać gałkę muszkatołową, sól i sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać garść posiekanej natki pietruszki, zamieszać i natychmiast podawać z makaronem.
Smacznego!
Delikatna propozycja, więc na ciepłe dni super się sprawdzi :>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
To danie dobre na kazda pore roku :)
UsuńPyszny makaron! U mnie taki idzie w mig!
OdpowiedzUsuńOwszem, bardzo smaczny i szybki do przygotowania ;)
UsuńSzybko i smacznie! Idealne na lunch do pudełka także.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuń