Curry pieczarkowe
19.4.18
10
danie wegetariańskie
,
kuchnia indyjska
,
Łatwe
,
pieczarki
,
pomidory
,
Szybkie (do pół godziny)
Curry pieczarkowe |
Przy okazji pieczarkowego tygodnia zawsze lubię przygotować jakiś przepis z kuchni indyjskiej, ponieważ aromatyczne przyprawy i pikantne smaki idealnie komponują się z łagodnymi i nieco mdłymi pieczarkami. Dlatego też dziś postanowiłam przygotować proste i szybkie curry pieczarkowe. Takie curry z pieczarek będzie idealne dla fanów hinduskich smaków, ale oczywiście nie tylko. Mam nadzieję, że curry z pieczarek każdemu przypadnie do gustu.
Jeżeli interesują Was potrawy z pieczarek na sposób indyjski polecam curry z pieczarek i zielonego groszku lub pieczarki w sosie kokosowym.
A po inne pieczarkowe przepisy zajrzyjcie do Ani, Mikimamy lub Ani.
A po inne pieczarkowe przepisy zajrzyjcie do Ani, Mikimamy lub Ani.
Curry pieczarkowe
Składniki:
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna zielonego kardamonu
- 0,35 łyżeczki kurkumy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- papryczka chilli lub płatki chilli (do smaku)
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 500g białych pieczarek
- sól
- olej do smażenia
- świeża kolendra do przybrania
Jak przygotować curry pieczarkowe:
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego, pieprz, ziarna kardamonu i kurkumę.
Do przypraw dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać papryczkę chilli, mielony kmin rzymski i kolendrę oraz przyprawę garam masala. Smażyć przez kolejne kilka minut aż przyprawy połączą się z cebulą. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać pomidory, posolić, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
W tym czasie obrać pieczarki i pokroić je na ćwiartki, jeżeli macie bardzo drobne pieczarki, możecie wrzucić je w całości.
Pieczarki dodać do sosu pomidorowego, wymieszać, przykryć i dusić przez około 10 minut. Pod koniec gotowania odkryć, aby sos nieco odparował.
Podawać natychmiast przybrane świeżą kolendrą.
Jestem bardzo ciekawa smaku tego curry. Musi być świetne!
OdpowiedzUsuńTak, jest bardzo smaczne! Polecam wypróbować! :)
UsuńZawsze jadłem takie danie w restauracji, muszę koniecznie spróbować zrobić je w domu. Ten przpis na pewno mi w tym pomoże. Wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPolecam, przygotowanie takiego dania jest latwiejsze niz mogloby sie wydawac :) Przymerzam sie takze do zrobienia pieczarek w sosie masala, takze zapraszam do sledzenia bloga ;)
UsuńBardzo mi się Twoje danie podoba!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze i polecam wyprobowac:)
UsuńIntrygująca kompozycja smaków :)
OdpowiedzUsuńAnia
Dziękuję i polecam wypróbować ;)
UsuńBardzo apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńKuchnia indyjska nalezy do moich ulubionych i na blogu znajduje sie wiele przepisow z tej czescie swiata :) Polecam wyprobowac, curry jest na prawde smaczne i to takie cos troche innego :)
Usuń