Printfriendly

Curry pieczarkowe



curry z pieczarek
Curry pieczarkowe

Przy okazji pieczarkowego tygodnia zawsze lubię przygotować jakiś przepis z kuchni indyjskiej, ponieważ aromatyczne przyprawy i pikantne smaki idealnie komponują się z łagodnymi i nieco mdłymi pieczarkami. Dlatego też dziś postanowiłam przygotować proste i szybkie curry pieczarkowe. Takie curry z pieczarek będzie idealne dla fanów hinduskich smaków, ale oczywiście nie tylko. Mam nadzieję, że curry z pieczarek każdemu przypadnie do gustu. 
Jeżeli interesują Was potrawy z pieczarek na sposób indyjski polecam curry z pieczarek i zielonego groszku lub pieczarki w sosie kokosowym
A po inne pieczarkowe przepisy zajrzyjcie do Ani, Mikimamy lub Ani

Curry pieczarkowe

Curry pieczarkowe


Składniki: 


  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • 0,35 łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • papryczka chilli lub płatki chilli (do smaku)
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 500g białych pieczarek
  • sól
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra do przybrania


jak zrobić curry pieczarkowe

Jak przygotować curry pieczarkowe: 


Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego, pieprz, ziarna kardamonu i kurkumę.
Do przypraw dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać papryczkę chilli, mielony kmin rzymski i kolendrę oraz przyprawę garam masala. Smażyć przez kolejne kilka minut aż przyprawy połączą się z cebulą. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać pomidory, posolić, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. 
W tym czasie obrać pieczarki i pokroić je na ćwiartki, jeżeli macie bardzo drobne pieczarki, możecie wrzucić je w całości. 
Pieczarki dodać do sosu pomidorowego, wymieszać, przykryć i dusić przez około 10 minut. Pod koniec gotowania odkryć, aby sos nieco odparował. 
Podawać natychmiast przybrane świeżą kolendrą.

kuchnia indyjska

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku tego curry. Musi być świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest bardzo smaczne! Polecam wypróbować! :)

      Usuń
  2. Zawsze jadłem takie danie w restauracji, muszę koniecznie spróbować zrobić je w domu. Ten przpis na pewno mi w tym pomoże. Wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, przygotowanie takiego dania jest latwiejsze niz mogloby sie wydawac :) Przymerzam sie takze do zrobienia pieczarek w sosie masala, takze zapraszam do sledzenia bloga ;)

      Usuń
  3. Bardzo mi się Twoje danie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygująca kompozycja smaków :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Kuchnia indyjska nalezy do moich ulubionych i na blogu znajduje sie wiele przepisow z tej czescie swiata :) Polecam wyprobowac, curry jest na prawde smaczne i to takie cos troche innego :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger