Stir-fry z pieczarek i szparagów
18.4.18
6
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
kuchnia azjatycka
,
pieczarki
,
przekąska
,
przystawka
,
szparagi
Witajcie ponownie po małej przerwie!
Zapraszam po pyszny przepis na stir-fry z pieczarek i szparagów. Od dziś przez kolejny tydzień będę Was zasypywać przepisami na dania z pieczarek, ponieważ rozpoczęła się akcja kulinarna - Pieczarkowy tydzień organizowana przez Anię z bloga Mops w kuchni. Bardzo lubię pieczarki pod wszystkimi postaciami, zawsze z niecierpliwością czekam na tę akcję i czynnie w niej uczestniczę. W związku z tym na blogu możecie znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem pieczarek.
Dzisiejsze danie podpatrzyłam u Malwiny z bloga Filozofia Smaku i tak mi się spodobało, że koniecznie musiałam je wypróbować. Okazało się przepyszne i z pewnością będzie często gościć na moim stole, a także w pudełkach z jedzonkiem do pracy, ponieważ idealnie się do tego nadaje. Polecam Wam tak przygotowane pieczarki ze szparagami, ponieważ to błyskawiczna do zrobienia i bardzo prosta potrawa, która z pewnością zasmakuje każdemu!
Dzisiejsze danie podpatrzyłam u Malwiny z bloga Filozofia Smaku i tak mi się spodobało, że koniecznie musiałam je wypróbować. Okazało się przepyszne i z pewnością będzie często gościć na moim stole, a także w pudełkach z jedzonkiem do pracy, ponieważ idealnie się do tego nadaje. Polecam Wam tak przygotowane pieczarki ze szparagami, ponieważ to błyskawiczna do zrobienia i bardzo prosta potrawa, która z pewnością zasmakuje każdemu!
Składniki:
- nieduży pęczek zielonych szparagów
- kilka pieczarek (użyłam brązowych, ale mogą być zwykłe białe)
- 1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
- szczypta płatków chilli
- sezam do posypania
- olej do smażenia (użyłam kokosowego, ale dobrze sprawdzi się sezamowy lub z orzeszków ziemnych)
Jak przygotować stir fry z pieczarek i szparagów?
Szparagi umyć i poobłamywać stwardniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki (około 1,5cm). Pieczarki pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
W małej miseczce wymieszać składniki sosu - sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier (lub miód) i płatki chilli.
Na patelni dość mocno rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Smażyć prze około 1 minutę ciągle mieszając - uważać, aby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki i zepsuje całe danie.
Dodać szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, oprócz główek i smażyć kilka minut mieszając lub podrzucając je na patelni do czasu aż zaczną mięknąć. Dodać pieczarki i główki szparagów i smażyć przez kolejne kilka minut ponownie mieszając aż główki szparagów zaczną robić się miękkie, a pieczarki się przyrumienią.
Wlać przygotowany sos i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa pokryją się sosem, a sam sos zgęstnieje i odparuje.
Podawać natychmiast jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Stir-fry z pieczarek i szparagów świetnie sprawdzi się jako przystawka.
Podawać natychmiast jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Stir-fry z pieczarek i szparagów świetnie sprawdzi się jako przystawka.
Prosto i pysznie!
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńWygląda bardzo zachęcająco. I nie wymaga wiele pracy. Takie przepisy cenię najbardziej w mojej obecnej sytuacji. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji. Na Ciebie zawsze mogę liczyć :)
OdpowiedzUsuń:) JEst pyszne i na prawde szybkie w przygotowaniu, jak kazde danie typu stir-fry ;) Goraco polecam!
UsuńPieczarki all day, every day. Uwielbiam pieczarki.
OdpowiedzUsuńSuper! W takim razie przygotuj się na nalot pieczarkowych przepisów, bo trwa akcja kulinarna - pieczarkowy tydzień ;)
Usuń