środa, 18 kwietnia 2018

Stir-fry z pieczarek i szparagów


jak zrobić stir-fry z pieczarek

Witajcie ponownie po małej przerwie! 
Zapraszam po pyszny przepis na stir-fry z pieczarek i szparagów. Od dziś przez kolejny tydzień będę Was zasypywać przepisami na dania z pieczarek, ponieważ rozpoczęła się akcja kulinarna - Pieczarkowy tydzień organizowana przez Anię z bloga Mops w kuchni. Bardzo lubię pieczarki pod wszystkimi postaciami, zawsze z niecierpliwością czekam na tę akcję i czynnie w niej uczestniczę. W związku z tym na blogu możecie znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem pieczarek
Dzisiejsze danie podpatrzyłam u Malwiny z bloga Filozofia Smaku i tak mi się spodobało, że koniecznie musiałam je wypróbować. Okazało się przepyszne i z pewnością będzie często gościć na moim stole, a także w pudełkach z jedzonkiem do pracy, ponieważ idealnie się do tego nadaje. Polecam Wam tak przygotowane pieczarki ze szparagami, ponieważ to błyskawiczna do zrobienia i bardzo prosta potrawa, która z pewnością zasmakuje każdemu! 


smażone pieczarki ze szparagami

Stir-fry z pieczarek i szparagów



smażone szparagi

Składniki: 


  • nieduży pęczek zielonych szparagów
  • kilka pieczarek (użyłam brązowych, ale mogą być zwykłe białe)
  • 1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
  • szczypta płatków chilli
  • sezam do posypania
  • olej do smażenia (użyłam kokosowego, ale dobrze sprawdzi się sezamowy lub z orzeszków ziemnych)

pieczarki ze szparagami

Jak przygotować stir fry z pieczarek i szparagów?


Szparagi umyć i poobłamywać stwardniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki (około 1,5cm). Pieczarki pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
W małej miseczce wymieszać składniki sosu - sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier (lub miód) i płatki chilli.
Na patelni dość mocno rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Smażyć prze około 1 minutę ciągle mieszając - uważać, aby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki i zepsuje całe danie. 
Dodać szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, oprócz główek i smażyć kilka minut mieszając lub podrzucając je na patelni do czasu aż zaczną mięknąć. Dodać pieczarki i główki szparagów i smażyć przez kolejne kilka minut ponownie mieszając aż główki szparagów zaczną robić się miękkie, a pieczarki się przyrumienią. 
Wlać przygotowany sos i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa pokryją się sosem, a sam sos zgęstnieje i odparuje. 
Podawać natychmiast jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Stir-fry z pieczarek i szparagów świetnie sprawdzi się jako przystawka.

jak usmażyć szparagi

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco. I nie wymaga wiele pracy. Takie przepisy cenię najbardziej w mojej obecnej sytuacji. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji. Na Ciebie zawsze mogę liczyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) JEst pyszne i na prawde szybkie w przygotowaniu, jak kazde danie typu stir-fry ;) Goraco polecam!

      Usuń
  2. Pieczarki all day, every day. Uwielbiam pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! W takim razie przygotuj się na nalot pieczarkowych przepisów, bo trwa akcja kulinarna - pieczarkowy tydzień ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...