Curry warzywne
12.4.18
6
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
fasolka
,
groszek
,
kalafior
,
kuchnia indyjska
,
marchewka
Polecam kolejne pyszne curry warzywne, które idealnie nadaje się do wyczyszczenia zamrażalnika i przygotowania go na kolejny sezon i świeże warzywa. Dzisiejsze curry składa się z kalafiora, marchewki, fasoli szparagowej i zielonego groszu, a wszystko to w aromatycznym, pomidorowym sosie. Ostrość dania można regulować według własnych upodobań ilością dodanej papryczki chilli, aby danie było wyraziste, polecam jednak użyć sporej ilości papryczek chili w końcu danie indyjskie musi być ostre! :) Polecam to warzywne curry każdemu, z pewnością zasmakuje także mięsożercom.
Curry warzywne
Składniki:
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 średnia cebula
- kilka liści curry (użyłam suszonych)
- 1 papryczka chilli
- kawałek świeżego imbiru
- 400-500g zblanszowanego kalafiora
- 1 duża marchewka
- szczypta kurkumy
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- kolendra do przybrania
- sól
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i liście curry i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kolejne kilka minut.
Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, chwilę przesmażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić kurkumą, solą i wlać krojone pomidory i podlać niewielką ilością wody (ja używam tę z popłukania puszki od pomidorów). Dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu aż marchewka będzie al dente.
Dodać fasolkę szparagową i gotować do czasu aż fasolka będzie miękka. Dodać zblanszowanego kalafiora i zagotować. Gdy warzywa będą miękkie dodać zielony groszek i gotować jeszcze przez około 2 minuty, aż groszek będzie miękki, ale wciąż jasnozielony.
Podawać przybrane świeżą kolendrą z chlebkiem naan.
Smacznego!
Mega przepis. Wyprobuje go dzis na obiad. Pokusze sie o stwierdznie, ze wyglada dosyc dietetycznie a takowego przepisu potrzebowalem :)
OdpowiedzUsuńDzieki :) Polecam, curry jest bardzo smaczne, aromatyczne i sycace ;) Sa tam sme warzywa, wiec spokojnie mozesz jesc, jezeli jestes na jakiejs diecie.
UsuńPiękne naczynie i jego zawartość również :))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje i polecam to danie :)
UsuńUwielbiam takie warzywne potrawki. Chętnie wproszę się na obiadek :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie i zapraszam :)
Usuń