czwartek, 12 kwietnia 2018

Curry warzywne



curry z warzyw


Polecam kolejne pyszne curry warzywne, które idealnie nadaje się do wyczyszczenia zamrażalnika i przygotowania go na kolejny sezon i świeże warzywa. Dzisiejsze curry składa się z kalafiora, marchewki, fasoli szparagowej i zielonego groszu, a wszystko to w aromatycznym, pomidorowym sosie. Ostrość dania można regulować według własnych upodobań ilością dodanej papryczki chilli, aby danie było wyraziste, polecam jednak użyć sporej ilości papryczek chili w końcu danie indyjskie musi być ostre! :) Polecam to warzywne curry każdemu, z pewnością zasmakuje także mięsożercom. 

curry warzywne 


Curry warzywne 


Składniki: 


  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 średnia cebula
  • kilka liści curry (użyłam suszonych)
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 400-500g zblanszowanego kalafiora
  • 1 duża marchewka
  • szczypta kurkumy
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • kolendra do przybrania
  • sól
  • olej roślinny do smażenia


wegańskie curry

Przygotowanie: 



Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i liście curry i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kolejne kilka minut. 
Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, chwilę przesmażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić kurkumą, solą i wlać krojone pomidory i podlać niewielką ilością wody (ja używam tę z popłukania puszki od pomidorów). Dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu aż marchewka będzie al dente. 
Dodać fasolkę szparagową i gotować do czasu aż fasolka będzie miękka. Dodać zblanszowanego kalafiora i zagotować. Gdy warzywa będą miękkie dodać zielony groszek i gotować jeszcze przez około 2 minuty, aż groszek będzie miękki, ale wciąż jasnozielony.
Podawać przybrane świeżą kolendrą z chlebkiem naan. 


curry z kalafiorem

Smacznego!

Kuchnia indyjska 2018

6 komentarzy:

  1. Mega przepis. Wyprobuje go dzis na obiad. Pokusze sie o stwierdznie, ze wyglada dosyc dietetycznie a takowego przepisu potrzebowalem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki :) Polecam, curry jest bardzo smaczne, aromatyczne i sycace ;) Sa tam sme warzywa, wiec spokojnie mozesz jesc, jezeli jestes na jakiejs diecie.

      Usuń
  2. Piękne naczynie i jego zawartość również :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje i polecam to danie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie warzywne potrawki. Chętnie wproszę się na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...