Kawior z pieczarek
Kawior z pieczarek |
Tegoroczna akcja pieczarkowa powoli zmierza ku końcowi, ale korzystając z okazji mam dla Was jeszcze jeden ciekawy przepis - kawior z pieczarek. Oczywiście ta pieczarkowa pasta nie ma nic wspólnego z kawiorem, nazwa wzięła się od ciemnego koloru i konsystencji zbliżonej do kawioru. Ja jednak miałam tak ładne, białe i jędrne pieczarki, że moja pasta nie bardzo przypomina czarny kawior, mimo tego jest bardzo smaczna i idealnie sprawdza się w roli pasty na kanapki. Gorąco polecam!
Kawior z pieczarek
Składniki:
- 500g pieczarek
- 2-3 większe szalotki
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- szczypiorek lub pietruszka do podania
- masło i olej do smażenia
Jak przygotować kawior z pieczarek?
Na patelni rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Gdy szalotka się zeszkli dodać obrane i z grubsza pokrojone pieczarki. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu i smażyć do czasu aż puszczą wodę, a następnie odparują. Mieszać od czasu do czasu. Pieczarki powinny być przyrumienione i suche. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy pieczarki będą zimne lekko je zmiksować, ewentualnie posiekać na niezbyt gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać z ulubionym pieczywem lub tostami.
Smacznego!
Prezentuje się ciekawie :) nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym daniem. koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńTo bardzo proste, ale bardzo smaczne danie - po prostu pieczarkowa pasta na kanapki ;) Polecam! :)
UsuńTakiego czegoś jeszcze nie jadłam i nie widziałam ale zrobię bo lubię takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to bardzo fajna pasta na kanapki, krakersy, czy do grissini ;)
Usuń