Perski omlet z ziołami - kuku shabzi
Jedną z flagowych potraw kuchni perskiej jest omlet z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół. Perski omlet z ziołami - kuku shabzi to idealny pomysł na śniadanie, ale sprawdzi się równie dobrze jako przekąska na lunch czy przystawka na imprezę. Perski omlet smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Kuku można także spakować do pudełka do pracy lub na piknik. Gorąco polecam to pyszne, a jednocześnie proste w przegotowaniu danie.
Jeżeli zainteresowała Was kuchnia perska zajrzyjcie na blog Mops w kuchni i Mieszkanie w migawkach po więcej perskich dań.
Perski omlet z ziołami - kuku shabzi
Składniki:
- 1 duża cebula
- 6-8 jajek (w zależności od ich wielkości i preferencji proporcji jajek do ziół)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki perskiej mieszanki przypraw - advieh
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka maki
- 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 20g (pół szklanki) drobno posiekanego szczypiorku
- 20g (pół szklanki) posiekanej natki pietruszki
- 20g (pół szklanki) posiekanej kolendry
- 20g (pół szklanki) posiekanego koperku
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść suszonego berberysu (opcjonalnie)
- masło i/lub oliwa do smażenia
Jak zrobić omlet z ziołami?
W międzyczasie posiekać wszystkie zioła - szczypiorek, pietruszkę, kolendrę i koperek.
W większej misce wymieszać suche przyprawy - advieh, sól, pieprz, kozieradkę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do nich posiekane zioła, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz posiekane orzechy i berberys oraz przesmażoną i przestudzoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Jajka wbić do osobnej miski i lekko roztrzepać, po czym dodać je do mieszanki ziół z przyprawami i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masę jajeczną przelać do naczynia żaroodpornego lub niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Perski omlet wstawić do piekarnika i piec przez około 35-40 minut lub do czasu aż masa nie będzie surowa (sprawdzić patyczkiem do ciast).
Perski omlet z ziołami podawać na ciepło jako śniadanie lub lunch lub na zimno jako przekąskę lub przystawkę.
Smacznego!
Wygląda zacnie. Podoba mi się wiele dań z kuchni perskiej prezentowanych przez Ciebie, to jest bardzo fajne, bo można je przygotować i na śniadanie i na obiad lub jako lunch do pracy. Dzięki za wspólne gotowanie i perskie inspiracje ;)
OdpowiedzUsuń