Printfriendly

Perski omlet z ziołami - kuku shabzi

omlet z ziołami przpepis

Jedną z flagowych potraw kuchni perskiej jest omlet z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół. Perski omlet z ziołami - kuku shabzi to idealny pomysł na śniadanie, ale sprawdzi się równie dobrze jako przekąska na lunch czy przystawka na imprezę. Perski omlet smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Kuku można także spakować do pudełka do pracy lub na piknik. Gorąco polecam to pyszne, a jednocześnie proste w przegotowaniu danie. 
Jeżeli zainteresowała Was kuchnia perska zajrzyjcie na blog Mops w kuchni i Mieszkanie w migawkach po więcej perskich dań. 

Perski omlet przepis

Perski omlet z ziołami - kuku shabzi


Składniki: 


  • 1 duża cebula
  • 6-8 jajek (w zależności od ich wielkości i preferencji proporcji jajek do ziół)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki perskiej mieszanki przypraw - advieh
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka maki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 20g (pół szklanki) drobno posiekanego szczypiorku
  • 20g (pół szklanki) posiekanej natki pietruszki
  • 20g (pół szklanki) posiekanej kolendry
  • 20g (pół szklanki) posiekanego koperku
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść suszonego berberysu (opcjonalnie)
  • masło i/lub oliwa do smażenia

jak zrobić omlet

Jak zrobić omlet z ziołami?


Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie rozgrzanej z masłem. Cebulę dusić na małym ogniu aż będzie miękka i ładnie przyrumieniona. Gdy cebula będzie usmażona, przełożyć ja na talerz, aby ostygła.
W międzyczasie posiekać wszystkie zioła - szczypiorek, pietruszkę, kolendrę i koperek.
W większej misce wymieszać suche przyprawy - advieh, sól, pieprz, kozieradkę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do nich posiekane zioła, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz posiekane orzechy i berberys oraz przesmażoną i przestudzoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Jajka wbić do osobnej miski i lekko roztrzepać, po czym dodać je do mieszanki ziół z przyprawami i dokładnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masę jajeczną przelać do naczynia żaroodpornego lub niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Perski omlet wstawić do piekarnika i piec przez około 35-40 minut lub do czasu aż masa nie będzie surowa (sprawdzić patyczkiem do ciast).
Perski omlet z ziołami podawać na ciepło jako śniadanie lub lunch lub na zimno jako przekąskę lub przystawkę. 

omlet ziołowy przepis

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda zacnie. Podoba mi się wiele dań z kuchni perskiej prezentowanych przez Ciebie, to jest bardzo fajne, bo można je przygotować i na śniadanie i na obiad lub jako lunch do pracy. Dzięki za wspólne gotowanie i perskie inspiracje ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger