Nieomalże każdy kraj ma swoją charakterystyczną mieszankę przypraw. Również w kuchni perskiej występuje taka mieszanka przypraw -
Advieh, którą dodaje się do wszelkiego rodzaju potraw. Oczywiście istnieje wiele wersji tej przyprawy, jednak jej głównymi składnikami są zawsze suszone płatki róż, cynamon, kardamon, kmin rzymski i kolendra, czasami także pieprz, goździki, gałka muszkatołowa czy kurkuma. Ja przygotowałam prostą mieszankę
advieh składającą się z 5 składników, którą najczęściej dodaje się do wszelkiego rodzaju perskich potraw. Dobrze mieć taką mieszankę przypraw pod ręką, jeśli planujecie gotować dania kuchni perskiej.
Advieh - perska mieszanka przypraw
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych płatków róży
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Jak zrobić perską mieszankę przypraw - advieh?
Wszystkie składniki przełożyć do moździerza i utrzeć, tak aby płatki róży się utarły i dobrze połączyły z pozostałymi przyprawami.
Mieszankę przypraw advieh przełożyć do szczelnego pojemniczka i przechowywać w ciemnej szafce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.