Printfriendly

Advieh - perska mieszanka przypraw

advieh jak zrobic

Nieomalże każdy kraj ma swoją charakterystyczną mieszankę przypraw. Również w kuchni perskiej występuje taka mieszanka przypraw - Advieh, którą dodaje się do wszelkiego rodzaju potraw. Oczywiście istnieje wiele wersji tej przyprawy, jednak jej głównymi składnikami są zawsze suszone płatki róż, cynamon, kardamon, kmin rzymski i kolendra, czasami także pieprz, goździki, gałka muszkatołowa czy kurkuma. Ja przygotowałam prostą mieszankę advieh składającą się z 5 składników, którą najczęściej dodaje się do wszelkiego rodzaju perskich potraw. Dobrze mieć taką mieszankę przypraw pod ręką, jeśli planujecie gotować dania kuchni perskiej.


Advieh - perska mieszanka przypraw


Składniki: 


  • 1 łyżeczka suszonych płatków róży
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Jak zrobić perską mieszankę przypraw - advieh? 


Wszystkie składniki przełożyć do moździerza i utrzeć, tak aby płatki róży się utarły i dobrze połączyły z pozostałymi przyprawami.
Mieszankę przypraw advieh przełożyć do szczelnego pojemniczka i przechowywać w ciemnej szafce. 

advieh przepis

Smacznego!
w80przepisowdookolaswiata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger