Printfriendly

Mizeria po persku

perska mizeria

Mizeria po persku to odpowiednik polskiej mizerii. Tego typu danie ze świeżego ogórka z dodatkiem jogurtu znane jest w wielu krajach, różni się tylko nazwą w Polsce to mizeria, w Grecji tzatziki, a w Turcji cacik. Perska wersja mizerii (Maast' O Kbiar) różni się od innych dodatkiem rodzynek i muszę przyznać, że dzięki temu wiele zyskuje i jest niezwykle smaczna! Mizeria po persku idealnie sprawdzi się do wszelkiego typu dań z grilla, a w szczególności do perskiego kebaba z kurczaka. Mizeria po persku musi być dobrze schłodzona, podczas prawdziwych upałów można do niej dodać kilka kostek lodu. 


jak zrobić mizerie

Mizeria po persku


Składniki: 


  • 1 ogórek wężowy
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • duża garść rodzynek
  • 250ml jogurtu greckiego
  • sól i pieprz

do podania:

  • oliwa z oliwek
  • posiekana świeża mięta
  • suszone płatki róż

Jak zrobić mizerię po persku? 


Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć lub odsączyć na sicie.
Ogórka przełożyć do miski, dodać suszona miętę, rodzynki i jogurt. Wszytko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mizerię wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przed podaniem.
Do podania przybrać mizerię posiekanymi listkami mięty i suszonymi płatkami róży oraz skropić oliwą z oliwek.

mizeria przepis

Smacznego!
w80przepisowdookolaswiata


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię kuchnię krajów Zatoki Perskiej. Mieszkałam tam przez kilka lat
    Ola z bloga CzteryFajery.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger