Mizeria po persku
Mizeria po persku to odpowiednik polskiej mizerii. Tego typu danie ze świeżego ogórka z dodatkiem jogurtu znane jest w wielu krajach, różni się tylko nazwą w Polsce to mizeria, w Grecji tzatziki, a w Turcji cacik. Perska wersja mizerii (Maast' O Kbiar) różni się od innych dodatkiem rodzynek i muszę przyznać, że dzięki temu wiele zyskuje i jest niezwykle smaczna! Mizeria po persku idealnie sprawdzi się do wszelkiego typu dań z grilla, a w szczególności do perskiego kebaba z kurczaka. Mizeria po persku musi być dobrze schłodzona, podczas prawdziwych upałów można do niej dodać kilka kostek lodu.
Mizeria po persku
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- duża garść rodzynek
- 250ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz
do podania:
- oliwa z oliwek
- posiekana świeża mięta
- suszone płatki róż
Jak zrobić mizerię po persku?
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć lub odsączyć na sicie.
Ogórka przełożyć do miski, dodać suszona miętę, rodzynki i jogurt. Wszytko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mizerię wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przed podaniem.
Do podania przybrać mizerię posiekanymi listkami mięty i suszonymi płatkami róży oraz skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
Bardzo lubię kuchnię krajów Zatoki Perskiej. Mieszkałam tam przez kilka lat
OdpowiedzUsuńOla z bloga CzteryFajery.pl