Printfriendly

Sos tzatziki

tzatziki przepis

Sos tzatziki to najbardziej znany, grecki sos przygotowany z zielonego ogórka i jogurtu podawany do wielu dań, szczególnie mięs z grilla. Sos tzatziki można porównać do polskiej mizerii, z tą różnicą, że w greckim sosie ogórek starty jest na tarce. Tzatziki doprawione są sokiem z cytryny lub octem winnym oraz oczywiście oliwą. 

Sos tzatziki


Składniki: 


  • 1 ogórek wężowy
  • 200-250ml jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Jak zrobić sos tzatziki? 


Ogórek dobrze umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. 
Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Startego ogórka przełożyć na sito i odstawić na jakiś czas, aby obciekł. Dodatkowo ogórka można odcisnąć w dłoniach.
W misce wymieszać jogurt z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praską, sola i pieprzem. Dodać startego ogórka i wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać do dań z grilla bp. souvlakow lub gyrosa lub grillowanych/pieczonych warzyw czy ryb. 

tzatziki jak zrobic

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger