Sos tzatziki
Sos tzatziki to najbardziej znany, grecki sos przygotowany z zielonego ogórka i jogurtu podawany do wielu dań, szczególnie mięs z grilla. Sos tzatziki można porównać do polskiej mizerii, z tą różnicą, że w greckim sosie ogórek starty jest na tarce. Tzatziki doprawione są sokiem z cytryny lub octem winnym oraz oczywiście oliwą.
Sos tzatziki
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- 200-250ml jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Jak zrobić sos tzatziki?
Ogórek dobrze umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Startego ogórka przełożyć na sito i odstawić na jakiś czas, aby obciekł. Dodatkowo ogórka można odcisnąć w dłoniach.
W misce wymieszać jogurt z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praską, sola i pieprzem. Dodać startego ogórka i wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać do dań z grilla bp. souvlakow lub gyrosa lub grillowanych/pieczonych warzyw czy ryb.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.