Souvlaki - greckie szaszłyki
Souvlaki to typowe greckie szaszłyki, często serwowane jako danie typu fast food.
Mięso (tradycyjnie wieprzowina) marynowane jest w oliwie, soku z cytryny i ziołach, a następnie grillowane. Souvlaki najczęściej podaje się w chlebku pita, ale można podać je także bardziej tradycyjnie - na talerzu z dodatkiem frytek i warzyw (cebuli, ogórka, pomidora) oraz sosu tzatziki. Souvlaki to idealne danie na grilla! Z dodatkiem świeżego pieczywa, tzatzikow i sałatki greckiej z pewnością zyska wielu fanów.
Souvlaki - greckie szaszłyki
Składniki:
- 500g karkówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- duża szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Jak zrobić greckie szaszłyki - souvlaki?
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę równej wielkości (ok. 2cm) pozbawiając błon i nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie marynaty:
Do większej miski zetrzeć cebulę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wlać oliwę, sok z cytryny i pomarańczy oraz ocet, dodać zioła - oregano, tymianek i rozmaryn oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać mięso i wszystko dokładnie wymieszać, aby mięso dokładnie pokryło sią marynatą. Mięso przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, (a najlepiej na noc), aby się zamarynowało.
Przygotowanie souvlakow:
Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki na jakiś czas przed grillowaniem (30-45 minut), aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony lub do czasu aż mięso nie będzie surowe.
Souvlaki podawać w chlebku pita i/lub z frytkami oraz z cebula, pomidorem i sosem tzatziki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.