Sałatka grecka
7.11.20
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
cebula
,
danie wegetariańskie
,
feta
,
kuchnia grecka
,
oliwki
,
paprika
,
pomidor
,
sałatka
,
Walentynki
Sałatka grecka to kolejny klasyk kuchni greckiej. Przez wielu sałatka ta jest mocno zmodyfikowana i zazwyczaj ma niewiele wspólnego z oryginałem. Dziś chcę Wam podać przepis na prawdziwą sałatkę grecką, bez dodatku sałaty czy innych zbędnych składników. Sałatka grecka jest niezwykle prosta do przygotowania, wręcz banalna, jednak dzięki wykorzystaniu smacznych i dojrzałych warzyw jest przepyszna. Idealnie sprawdzi się jako drobne przekąska na lunch lub jako dodatek do obiadu. Polecam!
Sałatką grecką kończę moją podróż kulinarną po Grecji i ruszam odkrywać smaki kolejnego kraju, tym razem będzie to Turcja. Ja już nie mogę się doczekać, mam nadzieję, że zainteresują Was smaki tego kraju. Polecam obserwować mój profil na IG i śledzić akcję pod #w80przepisowdookolaswiata.
Sałatka grecka
Składniki:
- 1-2 pomidory
- pół zielonego ogórka
- 1 zielona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- kostka sera feta (200g)
- czarne oliwki
- suszone oregano
- oliwa z oliwek extra virgin (najlepiej grecka)
Jak zrobić sałatkę grecką?
Wszystkie warzywa umyć.
Pomidora pokroić w większą kostkę i ułożyć w misce.
Ogórka częściowo obrać ze skórki tzn. pas skórki obrać, pas zostawić itd. Następnie pokroić w grubsze plasterki, a plastry przekroić na 4 części. Ułożyć na pomidorach.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego po czym pokroić w cienkie paski i ułożyć w misce.
Czerwoną cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie plasterki, rozdrobnić palcami i ułożyć w misce.
Ser feta pokroić w większą kostkę i ułożyć na warzywach.
Na sałatce ułożyć czarne oliwki.
Sałatkę oprószyć suszonym oregano oraz skropić oliwą.
Sałatkę grecką natychmiast podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.