Pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym
Witajcie!
Kontynuuję moją podróż kulinarną dookoła świata i teraz zaczynam odkrywać smaki Turcji. W związku z tą kulinarną podróżą zgłębiam tajniki tradycji kulinarnych krajów które odwiedzam. Historia jedzenia wraz z historią tych krajów jest niezwykle ciekawa. Już wkrótce opowiem nieco więcej o kuchni tureckiej na moim kanale na YT, a tymczasem zapraszam po przepis na pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym - pychotka!
Faszerowane warzywa są w Turcji niezwykle popularne, a wywodzą się z kuchni osmańskiej. Moją uwagę zwróciły pory nadziewane mięsem mielonym i zdecydowałam się przygotować to danie. Pory są niezwykle smaczne, a sos po prostu rewelacyjny! Gorąco polecam to danie, jest nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić ten czas na jego przygotowywanie ;)
Pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym
Składniki:
- 3-4 grube pory
- 2 łyżki ryżu
- 250g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Na sos:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 250ml wody
- mały pęczek mięty
Przygotowanie:
Pory umyć i oczyścić, zdjąć zewnętrzną warstwę. Następnie pokroić na równej długości kawałki (10-15cm). Gotować na parze przez około 10-15 minut, lub do czasu aż zmiękną, wszystko zależy od grubości pora. Pory powinny być jeszcze w miarę jędrne. Odstawić do wystudzenia.
Gdy pory ostygną, delikatnie wypchnąć ich środki, tak aby powstały rurki (mogą składać się z jednej lub kilku warstw, choć im cieńsze (mniej warstw) tym lepiej.
W międzyczasie ugotować ryż, tak by był miękki, ale wciąż jędrny (około 10 minut). Odcedzić i odstawić aby przestygł.
W misce wymieszać mięso z drobno pokrojoną cebulą, posiekaną natką pietruszki oraz słodką i ostrą papryką. Dodać podgotowany ryż oraz doprawić solą i pieprzem. Mięso wyrabiać przez kilka minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, a mięso było gładkie i plastyczne.
Następnie porowe rurki ostrożnie nadziać mięsem. Można to robić małą łyżeczką lub palcami, delikatnie upychając farsz w rurce. Należy to robić delikatnie, aby nie rozerwać porów. Na końcach rurek zostawić trochę miejsca, aby zamknąć rurki, zaginając fragmenty pora do wewnątrz.
Nafaszerowane pory układać w szerokim garnku, tak aby wszystkie stworzyły jedną warstwę (mogą być ciasno ułożone).
W misce rozrobić koncentrat pomidorowy z wodą (250-300ml), doprawić solą i pieprzem i zalać nim pory. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, lub do czasu aż pory będą miękkie, a mięso nie będzie surowe.
Ugotowane pory delikatnie wyjąć z sosu, przełożyć na półmisek i trzymać w ciepłym miejscu, aby nie ostygły - przygotować sos.
Sos z gotujących się porów przelać do małego garnka i odstawić.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki sosu - żółtka, mąkę, jogurt i sok z cytryny przełożyć do miski i dokładnie wymieszać rózgą, następnie dolać 200-250ml wody oraz 2-3 łyżki sosu w którym gotowały się pory. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do garnka z pozostałym sosem od gotowania porów. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia tuż przed tym jak sos zacznie się gotować. Dodać sporą garść posiekanej mięty i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pory faszerowane polać sosem, oprószyć posiekaną mięta i natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń