Sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny
W mojej podróży kulinarnej #w80dnidookolaswiata po Turcji nie mogło zabraknąć dania, które nieodzownie kojarzy się z tym krajem - kebaba. Kebab to nic innego jak mięso grillowane na szaszłyku, a wywodzi się od ludów wędrownych i wojowników, którzy piekli mięso na ogniskach nadziewając je na miecze. Moja dzisiejsza propozycja to sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny podany na płaskim chlebku z dodatkiem sosu pomidorowego i sosu czosnkowego oraz sporą ilością warzyw. Taki domowy kebab z dodatkiem sosów i warzyw to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego mielonego. (Jeżeli nie przepadacie za jagnięciną lub nie możecie jej dostać możecie użyć wołowiny).
Przepis może wydawać się nieco długi, ale tak na prawdę to dość szybkie i łatwe danie, idealne na czyszczenie lodówki ;)
Zapraszam Was także do zerknięcia na inne tureckie przepisy, które pojawiły się na blogu.
Sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny
Składniki:
Na kebaby:
- 500g mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny)
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sumaku
- mały pęczek natki pietruszki posiekany
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony czarny pieprz (sporo)
Na sos pomidorowy:
- 1 średnia cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 zielona papryczka chilli drobno posiekana
- 1-2 łyżeczki cukru (do smaku)
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- sól, pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Na sos czosnkowy:
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- sól, pieprz
Do podania:
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- papryka pokrojona w paski
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- chlebek arabski, pity, chlebek naan lub tortille
- natka pietruszki
- sumak
- ćwiartki cytryny
Jak zrobić kebab?
Przygotowanie mięsa:
Mięso wraz z pozostałymi składnikami (cebulą, papryczką chilli, czosnkiem, papryką, sumakiem i natką pietruszki, sól i pieprz) przełożyć do miski i dokładnie wyrobić ręką, aby powstała gładka masa. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej cebulę z czosnkiem i papryczką chilli. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać cukier i pomidory i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
W niewielkiej miseczce wymieszać czosnek z jogurtem i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.
Przygotowanie kebabów:
Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnie grillową. Kebaby można upiec na tradycyjnym grillu, wtedy najlepiej nadziać je na płaskie szpadki.
Z mięsa mielonego uformować kebaby - wydłużone, niezbyt grube kotleciki o długości około 10cm.
Grillować po kilka minut z każdej strony.
Podanie kebaba:
Na talerzu położyć opieczony chlebek arabski (chebek naan, pitę, tortille), na nim ułożyć zgrillowane kebaby, pomiędzy nimi nałożyć po łyżce sosu pomidorowego, ułożyć warzywa - pomidorki, paprykę, cebulę, nałożyć po kleksie sosu czosnkowego, oprószyć natką pietruszki i sumakiem. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.