Printfriendly

Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara

czerwona kapusta z wolnowara

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego postanowiłam przygotować kilka ciekawych przepisów, które możecie zaserwować podczas uroczystego obiadu. Pierwszym takim daniem jest czerwona kapusta z wolnowara z aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowana kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Jej przygotowanie jest szczególnie proste jeżeli jesteście posiadaczami wolnowara (slow cooker), wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki, ustawić na 6 godzin i pyszna kapusta gotowa :) 


czerwona kapusta swiateczna

Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara


Składniki: 


  • nieduża główka czerwonej kapusty (ok 1kg)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • nieduża gwiazdka anyżu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sól, pieprz mielony

Jak zrobić czerwoną kapustę z wolnowara? 


Kapustę obrać z zewnętrznych, zwiędniętych liści, przekroić na pół, po czym jeszcze raz na pół i niezbyt drobno poszatkować pomijając głąba. Wrzucić do misy wolnowara. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. 
Do warzyw dodać wszystkie przyprawy, cukier, ocet, skórkę z pomarańczy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wolnowar przykryć, ustawić na 6 godzin na tryb LOW. 
W ciągu gotowania można dwa razy przemieszać kapustę. Sprawdzać ja po 4 godzinach, bo w zależności od wolnowara może być miękka wcześniej. 
Gdy kapusta ostygnie przełożyć do miski lub pojemnika i przechowywać w lodówce do kilku dni. 
Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub tradycyjnie w garnku z odrobiną wody, aby się nie przypaliła.

czerwona kapusta duszona

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger