Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego postanowiłam przygotować kilka ciekawych przepisów, które możecie zaserwować podczas uroczystego obiadu. Pierwszym takim daniem jest czerwona kapusta z wolnowara z aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowana kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Jej przygotowanie jest szczególnie proste jeżeli jesteście posiadaczami wolnowara (slow cooker), wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki, ustawić na 6 godzin i pyszna kapusta gotowa :)
Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara
Składniki:
- nieduża główka czerwonej kapusty (ok 1kg)
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 ziarenka kardamonu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- nieduża gwiazdka anyżu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- skórka otarta z pomarańczy
- sól, pieprz mielony
Jak zrobić czerwoną kapustę z wolnowara?
Kapustę obrać z zewnętrznych, zwiędniętych liści, przekroić na pół, po czym jeszcze raz na pół i niezbyt drobno poszatkować pomijając głąba. Wrzucić do misy wolnowara. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty.
Do warzyw dodać wszystkie przyprawy, cukier, ocet, skórkę z pomarańczy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wolnowar przykryć, ustawić na 6 godzin na tryb LOW.
W ciągu gotowania można dwa razy przemieszać kapustę. Sprawdzać ja po 4 godzinach, bo w zależności od wolnowara może być miękka wcześniej.
Gdy kapusta ostygnie przełożyć do miski lub pojemnika i przechowywać w lodówce do kilku dni.
Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub tradycyjnie w garnku z odrobiną wody, aby się nie przypaliła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.