Paszteciki z grzybami
10.12.20
0
Boże Narodzenie
,
ciasto francuskie
,
finger food
,
grzyby
,
grzyby suszone
,
pieczarki
,
przekąska
,
przystawka
,
Sylwester
,
Wigilia
Paszteciki z grzybami
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 10g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 1 większy por (tylko biała część)
- 300g grzybów - pieczarki + mieszanka grzybów egzotycznych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- duża szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki natki pietruszki
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- 1 jajko
Jak zrobić paszteciki z grzybami?
Suszone grzyby przełożyć do małej miski, zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Gdy grzyby zmiękną, wyjąć je z wody i drobno posiekać. Wodę z moczenia zostawić.
Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim pora pokrojonego w cienkie plasterki. Gdy por zmięknie, zwiększyć ogień i wrzucić pokrojone grzyby i rozmaryn i smażyć przez 5-7 minut lub do czasu aż grzyby zmiękną.
W międzyczasie w małej miseczce rozrobić łyżkę mąki kukurydzianej z wodą z moczenia suszonych grzybów. Powinna powstać gładka półpłynna masa. Dodać ją do grzybów razem z czubatą łyżką jogurtu. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż masa zgęstnieje.
Doprawić do smaku sporą ilością soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dodać posiekaną natkę pietruszki i grzyby odstawić do ostygnięcia.
Jajko wbić do małej miseczki i roztrzepać widelcem.
Ciasto francuskie rozwinąć, można je dodatkowo nieco rozwałkować. Wyciąć krążki ciasta. Na każdy krążek nakładać niewielką ilość farszu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić brzegi formując pierożki. Można nie sklejać ich zbyt mocno, wtedy podczas pieczenia fajnie się otworzą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierożki. Pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Paszteciki piec przez około 20 minut, lub do czasu aż będą rumiane.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.