Printfriendly

Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapusta i grzybami

Z przygotowaniem świątecznych krokietów nosiłam się już od dawna. W końcu zmobilizowałam się i zapraszam na pyszne krokiety z kapustą i grzybami. Takie krokiety to świetna alternatywa dla pierogów i tych którzy nie lubią ich lepić - farsz jest dokładnie taki sam. Krokiety z kiszonej kapusty i suszonych grzybów można także podać na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Krokiety będą wspaniale smakowały w towarzystwie czerwonego barszczu. Przygotowanie krokietów jest nieco praco i czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Ponadto pracę nad krokietami można sobie rozłożyć. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można przygotować dzień lub dwa wcześniej, później można usmażyć naleśniki i też je zostawić, a kolejnego dnia złożyć i usmażyć krokiety. Gorąco polecam!

krokiety wigilijne

Krokiety z kapustą i grzybami


Składniki: 


Na naleśniki:


  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • szczypta cukru
  • masło roślinne do smażenia

Na farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów:


  • 500-600g kiszonej kapusty
  • 50g suszonych grzybów
  • 3 średnie cebule
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu 
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • olej roślinny/słonecznikowy do smażenia

Na krokiety:


  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

krokiety świąteczne

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? 


Przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i grzybów


Suszone grzyby włożyć do niewielkiego garnka, zalać zimną wodą, dodać niedużą cebulę obraną i przekrojoną na pół lub na ćwiartki, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz sól. Zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 40 minut lub do czasu aż grzyby będą miękkie. Gdy grzyby przestygną, drobniutko je pokroić.
Wodę z gotowania grzybów zostawić!

Kapustę odcedzić (wodę zachować!), dobrze odcisnąć po czym drobno pokroić.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim kapustę. 

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Gdy cebula będzie lekko przyrumieniona dodać ją do kapusty

Ugotowane i pokrojone grzyby dodać do kapusty.
Do kapusty dodać także 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę cukru oraz sól i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 60 minut lub do czasu aż kapusta będzie miękka. W miarę potrzeb podlewać wodą z kiszonej kapusty, aby kapusta była kwaskowa i wodą z gotowania grzybów, aby kapusta była aromatyczna. Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dość suchy, czyli cały płyn powinien odparować. 

Przygotowanie naleśników:


Do dużej miski włożyć wszystkie składniki - mleko, wodę, jajko, mąkę, sól i cukier i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być dość rzadkie (w razie potrzeby dodać mąki lub wody/mleka), aby dobrze rozlewało się po patelni, a naleśniki były cienkie. 
Na patelni roztopić masło i wlewać ciasto, jednocześnie przechylając patelnię, aby ciasto równomiernie się po niej rozlało i powstał cienki naleśnik.
Gdy naleśniki będą usmażone przykryć je talerzem i odstawić do czasu aż będą potrzebne do składania krokietów.

Przygotowanie krokietów:


Na środek każdego naleśnika nakładać farsz, pozostawiając wolne miejsce po bokach oraz od góry i od dołu. Następnie naleśniki składać jak sajgonki, w kopertę - brzegi naleśnika bez farszu złożyć do środka, po czym zawijać go od dołu ku górze.

Po zwinięciu wszystkich krokietów należy je usmażyć:

Na patelni rozgrzać olej.

Do głębokiego talerza wbić 2 jajka i roztrzepać je widelcem.
Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.

Krokiety obtoczyć delikatnie w bułce tartej, następnie obtoczyć je w jajku, po czym ponownie w bułce tartej. Krokiety obtoczone w bułce kłaść na średnio rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Usmażone krokiety przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krokiety można jeść na ciepło lub na zimno. 
Przed podaniem krokiety można podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. 


krokiety z kapusta przepis

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger