Krokiety z kapustą i grzybami
11.12.20
0
Boże Narodzenie
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
długotrwałe (kilka godzin/dni)
,
grzyby suszone
,
kiszona kapusta
,
przekąska
,
przystawka
,
Sylwester
,
Wigilia
Z przygotowaniem świątecznych krokietów nosiłam się już od dawna. W końcu zmobilizowałam się i zapraszam na pyszne krokiety z kapustą i grzybami. Takie krokiety to świetna alternatywa dla pierogów i tych którzy nie lubią ich lepić - farsz jest dokładnie taki sam. Krokiety z kiszonej kapusty i suszonych grzybów można także podać na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Krokiety będą wspaniale smakowały w towarzystwie czerwonego barszczu. Przygotowanie krokietów jest nieco praco i czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Ponadto pracę nad krokietami można sobie rozłożyć. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można przygotować dzień lub dwa wcześniej, później można usmażyć naleśniki i też je zostawić, a kolejnego dnia złożyć i usmażyć krokiety. Gorąco polecam!
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Na naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól
- szczypta cukru
- masło roślinne do smażenia
Na farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów:
- 500-600g kiszonej kapusty
- 50g suszonych grzybów
- 3 średnie cebule
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta cukru
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- olej roślinny/słonecznikowy do smażenia
Na krokiety:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?
Przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i grzybów
Suszone grzyby włożyć do niewielkiego garnka, zalać zimną wodą, dodać niedużą cebulę obraną i przekrojoną na pół lub na ćwiartki, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz sól. Zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 40 minut lub do czasu aż grzyby będą miękkie. Gdy grzyby przestygną, drobniutko je pokroić.
Wodę z gotowania grzybów zostawić!
Kapustę odcedzić (wodę zachować!), dobrze odcisnąć po czym drobno pokroić.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim kapustę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Gdy cebula będzie lekko przyrumieniona dodać ją do kapusty
Ugotowane i pokrojone grzyby dodać do kapusty.
Do kapusty dodać także 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę cukru oraz sól i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 60 minut lub do czasu aż kapusta będzie miękka. W miarę potrzeb podlewać wodą z kiszonej kapusty, aby kapusta była kwaskowa i wodą z gotowania grzybów, aby kapusta była aromatyczna. Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dość suchy, czyli cały płyn powinien odparować.
Przygotowanie naleśników:
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki - mleko, wodę, jajko, mąkę, sól i cukier i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być dość rzadkie (w razie potrzeby dodać mąki lub wody/mleka), aby dobrze rozlewało się po patelni, a naleśniki były cienkie.
Na patelni roztopić masło i wlewać ciasto, jednocześnie przechylając patelnię, aby ciasto równomiernie się po niej rozlało i powstał cienki naleśnik.
Gdy naleśniki będą usmażone przykryć je talerzem i odstawić do czasu aż będą potrzebne do składania krokietów.
Przygotowanie krokietów:
Na środek każdego naleśnika nakładać farsz, pozostawiając wolne miejsce po bokach oraz od góry i od dołu. Następnie naleśniki składać jak sajgonki, w kopertę - brzegi naleśnika bez farszu złożyć do środka, po czym zawijać go od dołu ku górze.
Po zwinięciu wszystkich krokietów należy je usmażyć:
Na patelni rozgrzać olej.
Do głębokiego talerza wbić 2 jajka i roztrzepać je widelcem.
Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
Krokiety obtoczyć delikatnie w bułce tartej, następnie obtoczyć je w jajku, po czym ponownie w bułce tartej. Krokiety obtoczone w bułce kłaść na średnio rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Usmażone krokiety przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krokiety można jeść na ciepło lub na zimno.
Przed podaniem krokiety można podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.