Sałatka z brukselki z sezamem i granatem
Zima to czas brukselki. Warto wiedzieć, że można wykorzystać ją w inny sposób niż rozgotowaną w zupie warzywnej. Brukselkę można piec, smażyć, gotować, a nawet jeść na surowo. Na blogu możecie znaleźć już kilka różnych pomysłów na przygotowanie brukselki. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z brukselki z sezamem i granatem. Taka sałatka będzie z pewnością fantastycznym dodatkiem na świąteczny stół. Idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs, ale jest tak pyszna, że można ją jeść samą. Polecam!
Sałatka z brukselki z sezamem i granatem
Składniki:
- 400g brukselki
- 1 łyżka sezamu
- ziarenka z połowy granatu
- olej do smażenia
- łyżka masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brukselki oczyścić z zewnętrznych, zwiędniętych i uszkodzonych liści, odciąć głąby. Brukselki przekroić na połówki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i ułożyć na nim brukselki przecięciem do dołu.
Smażyć na niewielkim ogniu 10-15 minut, lub do czasu aż od spodu będą ładnie przypieczone. Podczas smażenia nie ruszać brukselek, nie przewracać ich. Brukselki powinny być ciemne, przypieczone i chrupiące. W połowie smażenia w różnych miejscach patelni położyć kawałeczki masła.
Pod koniec smażenia brukselki posypać sezamem i chwilę smażyć. Brukselki przełożyć do miski, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić sporą ilością soku z cytryny i dodać pestki granatu. Wszystko delikatnie wymieszać i podawać.
Smacznego!
Wygląda i brzmi zachęcająco. Jeśli uda się kupić brukselkę i granaty, to spróbuję jeszcze przed wigilią. :)
OdpowiedzUsuńMarta, dawno nie robiłem makaronu z łososiem wędzonym i kaparami według Twojego przepisu z roku chyba 2012 i chyba coś mi się z sosem zapomniało, coś trochę nie taki wyszedł, a na blogu już chyba tego nie ma. Robiłem tak: Masło na patelnię, czosnek drobno posiekany, później kapary, papryczka, ser filadelfia, na koniec sok z cytryny. nie zapomniałem o czymś? Jeśli możesz to odpowiedz mi na messengerzw. Pozdrawiam i najlepsze życzenia świąteczne oraz noworoczne. Marek
Świetna ta brukselka . Palce lizać. Bardzo oryginalny smak. Już wiem czym zaskoczę gości w drugi dzień świąt. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowała ;) Mam nadzieję, że gościom również :)
UsuńPS. Wszystkiego najlepszego w nowym roku!