Printfriendly

Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami

polędwiczka wieprzowa przpis

Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami to świetny pomysł na świąteczny obiad. Tak przygotowaną polędwiczkę można jeść zarówno na ciepło jako danie główne np. z dodatkiem czerwonej kapusty z wolnowara, ale także na zimno jako wędlina na kanapki. Polędwiczka jest niezwykle smaczna, a aromatyczny farsz pieczarkowy z dodatkiem suszonych śliwek daje jej delikatny słodkawy posmak. Ponadto jest stosunkowo szybka i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam! 

poledwiczka wieprzowa z pieczarkami

Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami


Składniki: 


  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • opakowanie boczku w plastrach
  • 1 szalotka bananowa
  • 130g pieczarek
  • 4 suszone śliwki
  • duża szczypta ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mielonej bułki
  • sól, pieprz

poledwiczka wieprzowa faszerowana

Polędwiczka faszerowana przepis:


Przygotowanie farszu:


Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki. Wszystko chwilę smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Usmażone pieczarki przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone śliwki i bułkę tartą, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie polędwiczki:


Polędwiczkę umyć i osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu. 
Polędwiczkę delikatnie rozciąć wzdłuż, aby powstał w miarę płaski filet. Oprószyć ją solą i pieprzem.
Na dużej desce plastry boczku delikatnie rozciągnąć nożem. Następnie ułożyć je równo obok siebie, a najlepiej tak, aby na siebie minimalnie nachodziły. Położyć na nich polędwiczkę, na środku polędwiczki ułożyć farsz. Polędwiczkę złożyć, tak aby jej krawędzie się złączyły, następnie owinąć plastrami boczku. Polędwiczkę przełożyć na blachę do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. 

Polędwiczkę wieprzową nadziewaną pieczarkami podawać na ciepło lub na zimno.  

polędwiczka wieprzowa na święta

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger