Pasztet orzechowy
Pasztet orzechowy to moje odkrycie tego roku! Ta pyszna zapiekanka orzechowa to danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Pasztet orzechowy jest niezwykle smaczny, ale także bardzo pożywny, także nie można zjeść go zbyt dużo. Pasztet orzechowy to danie, które wspaniale wpisuje się w klimat Świąt. Intensywnie orzechowy i aromatyczny jest po prostu fantastyczny! Gorąco polecam!
Pasztet orzechowy
Składniki:
- 1 większa cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 50g orzeszków pinii
- 75g orzechów laskowych
- 50g orzechów nerkowca
- 100g bułki tartej
- 250ml bulionu/wywaru warzywnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- masło i oliwa do smażenia
Pasztet orzechowy - przepis:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez około 10 minut aż cebula będzie miękka.
Wszystkie orzechy uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się rumiane. Przełożyć do miski, aby ostygły. Orzechy rozdrobnić w mikserze, powinny być rozdrobnione tylko na mniejsze kawałki, a nie zmiksowane na miazgę. Orzechy przełożyć z powrotem do miski. Dodać bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, wywar warzywny oraz przesmażoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Niedużą keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej masę orzechową, wyrównać i lekko ugnieść łyżką.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, lub do czasu aż zapiekanka orzechowa będzie rumiana. Można piec do tzw. "suchego patyczka", czyli patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy.
Po upieczeniu pasztet orzechowy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z keksówki po całkowitym ostygnięciu. Zapiekankę orzechową kroić na grubsze plastry i podawać na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.