Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to potrawa wigilijna, która spokojnie może konkurować z rybą po grecku. U mnie w domu rodzinnym królowała ryba po grecku i nigdy wcześniej nie jadłam ryby po japońsku. Początkowo nie byłam przekonana do tego smaku, ale danie okazało się rewelacyjne! Ryba po japońsku zasmakuje zdecydowanie osobom, które lubią kwaskowe, wyraziste smaki. Rybę po japońsku można przygotować dzień - dwa przed Wigilią, musi postać i przejść zalewą i aromatami. Danie jest odrobinę skomplikowane i czasochłonne, ale smak potrawy zdecydowanie to rekompensuje. Polecam nie tylko na Wigilie!
Ryba po japońsku
Składniki:
Na rybę w cieście:
- 500g ryby (dorsz, łupacz)
- szklanka mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- woda
- olej do smażenia
Na warzywa:
- 2 średnie cebule
- słoiczek korniszonów (użyłam takich z chilli)
- słoik papryki konserwowanej
- masło i oliwa do smażenia
Na zalewę:
- 150ml wody
- 1-2 łyżki octu z białego wina lub ryżowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki pasty chilli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Jak zrobić rybę po japońsku?
Przygotowanie ryby:
Rybę umyć i osuszyć.
Na głębokim talerzu dokładnie wymieszać mąkę, sól i jajko, następnie stopniowo dolewać wody do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić. W międzyczasie przygotować rybę.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą i pieprzem, a następnie delikatnie oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Rybę zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzanej patelni. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ciasto będzie rumiane. Usmażoną rybę przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie warzyw:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę, aż ładnie się przyrumieni.
Paprykę i ogórki pokroić w paski. Dodać je do usmażonej cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia.
Przygotowanie zalewy:
Do małego garnka włożyć wszystkie składniki marynaty: wodę, cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, oliwę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zagotować. W razie potrzeby doprawić do własnego smaku. Zalewa może być mniej lub bardziej kwaśna lub słodka. Moja wersja była umiarkowana, delikatnie kwaskowa z wyczuwalną słodyczą. Zalewą zalać przesmażoną cebulę z papryką i ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanie ryby po japońsku:
Na niedużym półmisku lub na głębokim talerzu układać warstwę ryby, warzywa, ponownie rybę, wszystko przykryć warstwą warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.