Ryba po grecku
5.12.16
6
Boże Narodzenie
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
ryba
,
święta
,
warzywa
,
Wigilia
W tym roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku. Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. Ryba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też można przygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię.
Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu.
Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu.
Ryba po grecku
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 por
- 4-5 marchewek
- 3-4 pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 2 liście laurowe
- 4-5 zierenek ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- 600-700g białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj)
- woda i mąka do panierki
Przygotowanie:
Przygotowanie warzyw:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz pora pokrojonego w cienkie plasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula i por się zeszklą dodać starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły zanim same zaczną puszczać wodę. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.
Przygotowanie ryby:
Rybę opłukać, położyć na talerzu aby obeschła, lub osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na głębokim talerzu wymieszać 3-4 łyżki mąki z wodą, tak aby powstało gładkie, gęste ciasto, lekko posolić.
Na patelni rozgrzać olej.
Filety ryby lekko oprószyć mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie usmażona, a panierka rumiana. Rybę przekładać na talerz.
Przygotowanie dania:
Usmażone filety ryby ułożyć na półmisku, rybe przykryć grubą warstwą uduszonych warzyw. Rybę po grecku odstawić do lodówki na co najmniej jeden dzień.
Smacznego!
ryby nie lubię,ale moi chłopcy bardzo :)
OdpowiedzUsuńTaka rybe zje kazdy, nawet ten kto normalnie za ryba nie przepada:) Polecam wyprobowac :)
UsuńUwielbiam tę wigilijną potrawę. Już się nie mogę doczekać świąt :)
OdpowiedzUsuńJa tez ja bardzo lubie;) Jest to potrawa, ktora musi byc na moim wigilijnym stole ;)
UsuńŚwietne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
OdpowiedzUsuńBędę częstym gościem tutaj
Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie
http://kobietagotujekrk.blogspot.com/
Bardzo dziekuje! Niezmiernie milo jest czytac takie komentarze:) Zycze milej lektury i smcznego gotowania :)
OdpowiedzUsuń