Printfriendly

Fasola w sosie pomidorowym po grecku

fasola w pomidorach

Fasola, jak i inne warzywa strączkowe są w Grecji bardzo popularne (szczególnie na północy kraju), a to głównie ze względu na fakt, że grecka dieta w znacznym stopniu jest wegetariańska. Strączki doprawiane ziołami, pomidorami i cebulą, nabierają intensywnego aromatu i stają się niezwykle smaczne. Fasolia gigantes to jedna z bardziej popularnych greckich odmian fasoli (podobna do polskiej fasoli Jaś). Mięsista i lekko słodka, używana jest w zupach, sałatkach oraz potrawkach, czasami także używa się jej jako dodatek do dan mięsnych. Jednym z takich dań z wykorzystaniem dużej fasoli jest potrawka w aromatycznym pomidorowym sosie.

Fasola w sosie pomidorowym po grecku


Składniki: 


  • 400g ugotowanej fasoli jaś (użyłam z puszki)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • duża szczypta tymianku
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego 
  • duża szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyzki natki pietruszki
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie: 


Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. 
Wszystko wymieszać i chwilę smażyć aż zmięknie. Dodać zioła - oregano i tymianek, wymieszać i chwile smażyć. 
Wlać pomidory i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 200ml wody, dodać cukier, większą część natki pietruszki (zostawić nieco do przybrania), doprawić sporą ilością soli i pieprzu i zagotować. 
Fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub kilku indywidualnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut lub do czasu aż fasolka na wierzchu lekko się przypiecze, a sos skarmelizuje. 
Natychmiast podawać przybrane natka pietruszki i z ulubionym pieczywem. 

fasola jaś w pomidorach przepis

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger