Gyros - grecki street food
Gyros - grecki street food to chyba najbardziej znana przekąska, którą obecnie można kupić nieomalże na całym świecie. Do przygotowania tradycyjnego gyrosa wykorzystuje się mięso wieprzowe lub drobiowe, które marynowane jest w ziołach, soku z cytryny (occie) i oliwie. Opieczone mięso podawane jest w chlebku pita z dodatkiem frytek, pomidora, cebuli i sosu tzatziki.
Gyros - grecki street food
Składniki:
- 500g chudej wieprzowiny (opcjonalnie pierś lub wyfiletowane udka z kurczaka)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oregano
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- 0,5łyżki miodu
- sól, pieprz
Do podania:
- 2 chlebki pita
- pomidor
- czerwona cebula
- frytki
- sos tzatziki
Gyros - jak zrobić?
Gyros należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby mięso dobrze się zamarynowało.
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić w paski i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, sok z cytryny, oregano, tymianek i rozmaryn, miód oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać aby mięso pokryło się ziołami, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
Mięso wyjąć z lodówki około 30 minut przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
Mięso można smażyć na patelni, piec w piekarniku lub zgrillować.
Smażenie na patelni po kilka minut obracając mięso co jakiś czas.
Grillownie - grillować mięso nadziane na szpadki do szaszłyków po kilak minut z każdej strony.
Pieczenie w piekarniku - mięso piec przez 15-20 minut aż będzie rumiane.
Gyros - jak podać?
Gyrosa podawać w przypieczonym/zgrillowanym chlebku pita z dodatkiem plastrów pomidora, cieniutko pokrojonej cebuli, domowymi frytkami i sosem tzatziki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.