Sałatka z grillowanym halloumi i winogronem
Kuchnia grecka charakteryzuje się ciekawymi połączeniami smaków. Moim zdaniem zdecydowanie wyjątkowe jest połączenie słonego sera ze słodkimi dodatkami - taka właśnie jest sałatka z grillowanym halloumi i winogronem! Pyszny słonawy ser, z wierzchu lekko chrupiący, a w środku miękki i skrzypiący, ze słodkim winogronem i kwaskowym winegretem komponuje się po prostu idealnie! Sałatka z grillowanym halloumi i winogronem z dodatkiem pysznego świeżego chleba z suszonymi pomidorami to pyszny pomysł na lekki lunch. Gorąco polecam!
Sałatka z grillowanym halloumi i winogronem
Składniki:
- opakowanie sera halloumi (200-250g)
- nieduża kiść winogron
- mieszanka sałat (rukola, sałata, roszpunka, szpinak itp.)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- duża szczypta oregano
- sól i pieprz
Sałatka zgrillowanym halloumi i winogronem - jak zrobić?
Halloumi pokroić na plastry (około 0,5cm) i zgrillować na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej, ewentualnie usmażyć na patelni z powłoką nieprzywieralną.
Przygotować winegret - do małego słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, dodać oregano oraz sól i pieprz. Energicznie potrząsnąć.
Na półmisku ułożyć mieszankę sałat, a na niej zgrillowane halloumi, przybrać połówkami winogronem i polać winegretem.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.