Pyszny chleb z suszonymi pomidorami
12.3.14
4
chleb
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
piknik
,
suszone pomidory
,
Wielkanoc
Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny i bardzo prosty chleb z suszonymi pomidorami. Przygotowywałam go już kilka razy i muszę przyznać, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jego niewątpliwą zaletą jest także to, że ciasto nie potrzebuje zbyt wiele czasu na wyrastanie, wystarcza 2 godziny, pieczenie 45 minut i wspaniały, aromatyczny i mięciutki chlebuś jest gotowy.
Pyszny chleb z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 350ml letniej wody
- 100-150g suszonych pomidorów w oliwie
Jak zrobic chleb z suszonymi pomidorami?
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać.
Dodać suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Miske przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie zamieszać je łyżką, aby ponownie opadło.
Dodać suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Miske przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie zamieszać je łyżką, aby ponownie opadło.
Do piekarnika wstawić żeliwny garnek (nadaje się także żaroodporne naczynie lub naczynie do casserole) i zacząć nagrzewać piekarnik do 220-230 stopni.
Gdy piekarnik i naczynie będą mocno nagrzane, przełożyć ciasto do garnka.
Piec przez 5 minut bez przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią aluminiową, aby chleb nie przypiekł się z wierzchu.
Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
Gdy piekarnik i naczynie będą mocno nagrzane, przełożyć ciasto do garnka.
Piec przez 5 minut bez przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią aluminiową, aby chleb nie przypiekł się z wierzchu.
Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
Można jeść gdy tylko ostygnie, mnie najlepiej smakuje z samym masłem.
Smacznego!
uwielbiam suszone pomidorki, więc myślę, że chlebek musi smakować bosko :) tylko nie przepadam za suchymi drożdżami, chętnie zastąpiłabym je świeżymi
OdpowiedzUsuńOczywiscie, ze mozna urzyc swiezych drozdzy, mialam o tym napisac i zapomnialam;) na ten przepis 20g swiezych drozdzy rozpuszczonych w 3 lyzkach letniej wody z cukrem, poczekac az zaczna pracowac i wtedy dodac je do maki.
UsuńChleb goraco polecam, bo jest po prostu fantastyczny!
Podoba mi sie bardzo ten pomidorowy dodatek !
OdpowiedzUsuńCieszé sie, bo jest bardzo smaczny ;)
Usuń