Kurczak vindaloo
Miesny wtorek
Kurczak vindaloo pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni indyjskiej w skład tego dania wchodzi wiele przypraw, dzięki czemu mięso jest miękkie, soczyste i aromatyczne.
Wraz ze mną danie to przygotowały Mirabelka i Siaska.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 2 centymetry świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 2cm laski cynamonu
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W misce przygotować marynatę - wymieszać czosnek i imbir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskim i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojoną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cynamon, nasiona kminu i płatki chili, po chwili dodać drobniutko posiekaną cebulę. Wszystko smażyć na niedużym ogniu aż cebula zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodać zamarynowanego kurczaka, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.
Podawać z chlebkiem nan.
Smacznego!
Mniam - wygląda przepysznie, uwielbiam kuchnię indyjską. :)
OdpowiedzUsuńI bylo pyszne:) polecam to i inne dania kuchni indyjskiej, tez ja uwielbiam ;)
Usuń