Flapjack
Flapjack to bardzo proste ciasto na bazie płatków owsianych. Jest to typowy dla kuchni brytyjskiej, dość słodki, owsiany batonik banalny w przygotowaniu. Moje blogowe koleżanki przygotowały go w ciągu tygodnia do wspólnego gotowania, ja niestety nie zdążyłam (tak to jest jak wraca się do domu po 18), ale postanowiłam go zrobić w weekend, ponieważ flapjack jest smaczny, a prostota jego przygotowania to coś w sam raz dla mnie - cukierniczego laika ;) Ciasteczko polecam jednak wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za płatkami ;)
Składniki:
- 250g płatków owsianych
- 125g masła
- 125g brązowego cukru
- 2 łyżki "Golden Syrup" lub płynnego miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i lekko zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą, ale niezbyt dlugo, aby płatki zachowały swoją strukturę.
Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć na nią masę płatkową i dokładnie ugnięść ją tylną częścią łyżki.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane.
Smacznego!
zapisuję do zrobienia na dniach :) i zaczynam rozglądać się tutaj, skoro taki mnie miły start spotkał :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis cię zainteresował ;) i zapraszam częściej ;)
UsuńJestem za jeśli chodzi o jakiekolwiek batoniki owsiane. Uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo zasmakował, co prawda był dość słodki, ale za to pyszny ;)
UsuńJakiej grubości ma być masa po włożeniu do blaszki?, ewentualnie jakie wymiary ma Twoja „nieduża blacha”?
OdpowiedzUsuńZ góry dziekuję z inforamcje i pozdrawiam
M.