środa, 5 marca 2014

Ryba w sosie pomidorowym

Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubimy ryby, choć wciąż jemy ich zdecydowanie za mało i za rzadko, a przygotowanie rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa. Ryba w sosie pomidorowym wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki trudno je przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;)

Ryba w sosie pomidorowym


Składniki:
  • 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
  • 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki harissy
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 300ml passaty
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • sok z cytryny
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnity prez praskę. Dodać kapary, oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż cebula pokryje się pastą chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać z makaronem, lub wg oryginalnego przepisu z kuskusem. 

Ryba w sosie pomidorowym

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...