Ryba w sosie pomidorowym
Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubimy ryby, choć wciąż jemy ich zdecydowanie za mało i za rzadko, a przygotowanie rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa. Ryba w sosie pomidorowym wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki trudno je przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;)
Składniki:
- 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
- 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki harissy
- 1 łyżka kaparów
- 2 garście czarnych oliwek
- 300ml passaty
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- sok z cytryny
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnity prez praskę. Dodać kapary, oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż cebula pokryje się pastą chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z makaronem, lub wg oryginalnego przepisu z kuskusem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.