Kibbeh
28.2.14
4
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
mięso
,
mięso mielone
,
Zaawansowane
Na zakończenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować kibbeh. Jest to danie pochodzące z krajów Lewantu, czyli krajów położonych we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, jednak uważany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypełnionego mięsem mielonym z różnymi dodatkami. Ja postanowiłam przygotować tradycyjny kibbeh z wołowiny w formie cygara, jednak nie smażyłam go na głębokim tłuszczu, ale upiekłam w piekarniku. Doszłam do wniosku, że taka wersja będzie zdrowsza.
Wraz ze mną kibbeh przygotowały: Panna Malwinna, Maggie, Siankoo.
Składniki:
- Warstwa zewnętrzna:
- 250g mięsa mielonego
- 3/4 szklanki bulguru
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminu
- czarny pieprz, świeżo zmielony
- Farsz:
- 250g mięsa mielonego
- 1 cebula
- garść posiekanych pistacji
- sol, pieprz
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- garść pistacji
- Sos:
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Warstwa zewnętrzna:
Bulgur namoczyć w wodzie przez około 20 minut, a następnie odcedzić na sicie. W dużej misce wymieszać mięso, drobno pokrojona cebule, kmin, sol i pieprz, dodać bulgur i zmiksować w blenderze na jednolita pastę, która będzie przypominała ciasto.
Farsz:
Na patelni zeszklić drobno pokrojona cebule, dodać mięso mielone, następnie sol, pieprz, mielone ziele angielskie i cynamon. Smażyć, aż mięso zbrązowieje. Zdjąć z ognia i dodać posiekane pistacje. Zwilżyć dłonie, nabierać masy zewnętrznej, formować z niej kulkę mieszcząca się w dłoniach, następnie zrobić w niej zagłębienie i nieco rozgnieść ciasto, formując mały placuszek, łyżeczką nakładać farsz, ugnieść, a następnie zlepić warstwę zewnętrzna tak jak pierog, dokładnie zagnieść, wygładzić i okładać na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut.
Podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowo-miętowym.
Sos:
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić sola i pieprzem.
Smacznego!
Wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńDzieki! :) SMakuje tez super!
UsuńBardzo ciekawy przepis na kotlety z mięsa mielonego faszerowane mięsem mielonym, dla mięsożerców takich jak ja idealne :D
OdpowiedzUsuńO tak, sa pyszne! I faktycznie idealne dla miesozercow;) bardzo smaczne - polecam!
Usuń